Θα γίνει η Τσεχία η 21η χώρα της Ευρωζώνης; – Η συμφωνία για την ένταξη στη «ζώνη αναμονής»

Θα γίνει η Τσεχία η 21η χώρα της Ευρωζώνης; – Η συμφωνία για την ένταξη στη «ζώνη αναμονής»
Photo: DALL•E
Ο ERM II είναι μια ζώνη που επιτρέπει διακυμάνσεις της τάξης του +/- 15% γύρω από μια κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα της ένταξης στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM II, μια ζώνη επιπλεονασμού του νομίσματος στην οποία οι υποψήφιες χώρες πρέπει να περάσουν δύο χρόνια πριν ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, συμφώνησαν οι ηγέτες των κυβερνώντων κομμάτων αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι ηγέτες του κεντροδεξιού τσεχικού κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν να ζητήσουν τη συμβουλή ομάδας εμπειρογνωμόνων έως τον Οκτώβριο σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης στη λεγόμενη «αίθουσα αναμονής του ευρώ», μετά από πιέσεις των κομμάτων του συνασπισμού που τάσσονται υπέρ του ευρώ, κυρίως του κεντρώου κόμματος STAN.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη βρίσκονται 20 χώρες της ΕΕ, με την Κροατία να εντάσσεται το 2023.

Θα ζητηθεί επίσης ανάλυση των νομοθετικών επιπτώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για περαιτέρω δράση με βάση αυτές τις αναλύσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024» υποστήριξε ο ίδιος με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter).

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει ορίσει ημερομηνία εισόδου στο ευρώ και η συζήτηση για τον ERM ΙΙ ενδέχεται να μην οδηγήσει σε άμεση δράση, τονίζει το Reuters.

Η είσοδος στο ευρώ είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους κεντροδεξιούς Δημοκράτες του Φιάλα, οι οποίοι είναι ψυχροί απέναντι στην υιοθέτηση του ευρώ και έχουν μια ευθεία αντιευρωπαϊκή πτέρυγα. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ορίσει ημερομηνία εισόδου στο ευρώ πριν από τις εκλογές στα τέλη του 2025.

Ο ERM II είναι μια ζώνη που επιτρέπει διακυμάνσεις της τάξης του +/- 15% γύρω από μια κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ. Η συμμετοχή πριν από την είσοδο στο ευρώ προορίζεται ως δοκιμή ότι οι υποψήφιοι μπορούν να διατηρήσουν τα νομίσματα σχετικά σταθερά και να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις πριν από την υιοθέτηση του ευρώ.

Οι τσεχικές κυβερνήσεις και η κεντρική τράπεζα είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι η ένταξη στον ERM ΙΙ πριν από τον καθορισμό της ημερομηνίας υιοθέτησης του ευρώ ή η παραμονή στο σύστημα περισσότερο από το ελάχιστο όριο των δύο ετών εγκυμονούσε περιττούς κινδύνους, εκθέτοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία σε πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις για να δοκιμαστούν τα όρια.

Το κόμμα STAN χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης ως νίκη που προωθεί τη συζήτηση για την υιοθέτηση του ευρώ.Προχωρήσαμε μπροστά στο θέμα του ευρώ και έχουμε σαφείς προθεσμίες και καθήκοντα” δήλωσε ο επικεφαλής του STAN Βιτ Ρακουσάν στο X.

Η συμφωνία του συνασπισμού ακολούθησε μια διαμάχη που προκλήθηκε από τον υπουργό Ευρώπης του STAN Μάρτιν Ντβόρακ, ο οποίος διόρισε τον δικό του απεσταλμένο για την υιοθέτηση του ευρώ αυτή την εβδομάδα χωρίς να συμβουλευτεί τους κυβερνητικούς εταίρους. Η θέση του απεσταλμένου ακυρώθηκε αμέσως στο πλαίσιο της συμφωνίας συνασπισμού την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com