Θα πεταχτούν τελικά τα τσιγάρα μενθόλης στον κάλαθο αχρήστων της ιστορίας;

Θα πεταχτούν τελικά τα τσιγάρα μενθόλης στον κάλαθο αχρήστων της ιστορίας;
Cigarette HOUIN / BSIP (Photo by HOUIN / BSIP / BSIP via AFP) Photo: AFP

του Sy Mukherjee

Χθες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απασχολήθηκε με ένα από τα πιο μακροχρόνια θέματα της νομοθεσίας περί καπνικών προϊόντων: την απαγόρευση των προϊόντων νικοτίνης με γεύση μενθόλης.

Συζητιόταν εδώ και πολύ καιρό. Το 2009, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτεταμένη νομοθεσία κατά των καπνικών προϊόντων. Απαγόρευσε μεγάλες ποσότητες αρωματισμένων προϊόντων καπνού που θα μπορούσαν να προσελκύσουν παιδιά. Αλλά άφησε αναπάντητο το βασικό ερώτημα για το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι η μενθόλη στις απαγορεύσεις για περαιτέρω αναθεώρηση από τον FDA.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε επίσημα την απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης στο πλαίσιο αυτού του νόμου. Το ερώτημα, όπως σημειώνει η συνάδελφός μου Nicole Goodkind, είναι αν το λόμπι των καπνοβιομηχανιών θα ακυρώσει ή θα καθυστερήσει αυτήν την προσπάθεια τώρα όπως έκανε τότε.

«Η Altria, η καπνοβιομηχανία πίσω από τη μάρκα Marlboro που κατέχει μερίδιο 26% στην αγορά μενθόλης στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης θα οδηγούσε σε μια παράνομη, δευτερογενή αγορά χωρίς τους κανονισμούς της FDA», γράφει η Nicole. «Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της ώθησης των ενηλίκων καπνιστών από τα τσιγάρα σε δυνητικά λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά η απαγόρευση δεν λειτουργεί. Η ποινικοποίηση της μενθόλης θα οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Φυσικά, οι ακούσιες συνέπειες μπορούν να συμβούν με πολλούς τρόπους. Τα προϊόντα καπνού μενθόλης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους μαύρους Αμερικανούς, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα, ιδίως οι άνδρες. Για να διασκεδάσει τους φόβους για ποινική δίωξη των ατόμων που χρησιμοποιούν μενθόλη, η κυβέρνηση είπε ότι θα επικεντρωθεί μόνο στην δίωξη των κατασκευαστών, των διανομέων και των λιανοπωλητών.

Αλλά ένα πλήγμα στην αγορά μενθόλης θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επώδυνο για τις καπνοβιομηχανίες, οπότε η μάχη έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Πηγή: Fortune