Θα πληρώνατε ποτέ για να έχετε λογαριασμό στην τράπεζα;

Θα πληρώνατε ποτέ για να έχετε λογαριασμό στην τράπεζα;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με μια μικρή τράπεζα της Δανίας!

Η FIH Erhvervsbank, μια μικρή τράπεζα στη Δανία, θα υποχρεώσει από το Μάρτιο όλους τους πελάτες της να πληρώνουν αυτοί τόκο στην τράπεζα, ύψους 0,5% επί των καταθέσεών τους(!).

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το νέο μέτρο αφορά 25.000 καταθέτες.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 δολάρια ή ευρώ ή κορώνες κατάθεσης, οι πελάτες θα χάνουν 50 λεπτά, τα οποία θα τα παίρνει η τράπεζα.

Επίσημη άποψη της τράπεζας είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή, εφόσον την ίδια χρέωση έχει επιβάλλει σ’ αυτήν η κεντρική τράπεζα της χώρας. Σημειωτέον ότι το επιτόκιο της Εθνικής Τράπεζας της Δανίας βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα – νωρίτερα, στις αρχές Φλεβάρη, χτύπησε κόκκινο στο ιστορικό χαμηλό του -0,75%.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την διογκούμενη απειλή του αποπληθωρισμού και της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτό δημιουργεί περίεργες τάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές – οι αποδόσεις σε κάποια κρατικά ομόλογα είναι πλέον αρνητικές, που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον διατεθειμένοι να έχουν μικρές ζημίες ως αντάλλαγμα για τη σχετική ασφάλεια που παρέχει ο δανεισμός σε συγκεκριμένα κράτη.

Κάποιες εταιρείες είναι επίσης σε θέση να δανείζονται χρήματα από επενδυτές δωρεάν.

Η Δανία γεύεται τις συνέπειες από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση από τον επόμενο μήνα.

Αυτό θα πιέσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων προς τα κάτω, ενώ έχει ήδη σπρώξει χρήματα μακριά από το ευρώ, προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων αλλού.

Χώρες που δεν χρησιμοποιούν ευρώ, όπως η Δανία και η Ελβετία, έχουν γίνει αποδέκτριες τεράστιων εισροών ρευστού. Οι κεντρικές τράπεζές τους έχουν εξαναγκαστεί να αντιδράσουν ώστε να σταματήσουν την περαιτέρω άνοδο των νομισμάτων τους.

Η Σουηδία είναι η τελευταία προσθήκη στην ομάδα χωρών που έχουν θεσπίσει αρνητικά επιτόκια, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο -0,1%.