Θα «σώσουν» οι ΗΠΑ τη Deutsche Bank;

Θα «σώσουν» οι ΗΠΑ τη Deutsche Bank;
The headquarters of Deutsche Bank are pictured in Frankfurt in this October 29, 2013 file picture. German banking regulator Bafin has demanded documents from Deutsche Bank as part of a probe into suspected manipulation of benchmark gold and silver prices by banks, the Financial Times reported, citing sources. Picture taken October 29, 2013. REUTERS/Ralph Orlowski/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Οι πληροφορίες για συμβιβασμό της τράπεζας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επανέφεραν τα χαμόγελα αλλά…

Τα χαμόγελα επέστρεψαν χθες στις αγορές όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για να μειωθεί το πρόστιμο που της επιβλήθηκε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο από 14 σε 5,4 δισ. δολάρια. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες αν και το τελικό ποσό είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι οριστικό.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αξιώνει την καταβολή προστίμου ύψους 14 δισ δολαρίων εκ μέρους της γερμανικής τράπεζας για αγοραπωλησίες τοξικών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Η δε χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ανέρχεται στο μεταξύ σε μόλις 14,6 δισ ευρώ.

Η μετοχή της Deutsche Bank έχει απολέσει το 55% της αξίας της από την αρχή του έτους. Το 2007, πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Την Τετάρτη η εφημερίδα Zeit υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας καταρτίζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Deutsche Bank. Λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε επίσης: Η «τοξική» απειλή που κρύβεται πίσω από την Deutsche Bank

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε για τη Deutsche Bank με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μετά το δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία θέλουν αμερικανικά Hedge Funds να έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους στον τραπεζικό κολοσσό. Το πρωί η μετοχή της υποχώρησε κατά διαστήματα για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 9% στα 9,898 ευρώ.

Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της DB Τζον Κράιαν καλούσε τους υπαλλήλους της τράπεζας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Η τράπεζά μας έχει γίνει αντικείμενο έντονης φημολογίας (…)» η οποία συμπαρασύρει την τιμή της μετοχής, ανέφερε σε επιστολή του προς τους 100.000 υπαλλήλους του. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αγορά υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

WSJ: Γιατί η Deutsche Bank δεν είναι μια νέα Lehman Brothers

Πάντως, επιφανείς αναλυτές ήρθαν σήμερα να στηρίξουν τη DB. «Πιστεύουμε ότι η κατάσταση ρευστότητας της τράπεζας είναι σταθερή», έγραψε σε μια πρώτη εκτίμησή του ο ειδικός της Goldman Sachs, Jernej Omahen. O ίδιος εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως η DB είναι καλές ειδήσεις, και κυρίως, να διευθετηθούν άμεσα οι νομικές της διαμάχες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής της Credit Suisse Jon Peace ο οποίος χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση των χρηματιστηρίων.

Με πληροφορίες Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο