Θες να γίνεις κατάσκοπος; Ξέχνα το Facebook!

Θες να γίνεις κατάσκοπος; Ξέχνα το Facebook!

Η έντονη παρουσία στα social media δεν είναι κάτι που εκτιμάται από τους recruiters των μυστικών υπηρεσιών. Η CIA εξηγεί γιατί.

Όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο CNNMoney, κάθε χρόνο η CIA αναγκάζεται να απορρίψει πέντε ή έξι καταπληκτικούς υποψηφίους εξαιτίας των posts τους στο Facebook, το Twitter ή το Linkedin.

Ο επικεφαλής προσλήψεων της CIA Ron Patrick είναι ο ίδιος ένα παράδειγμα προς μίμηση: ναι μεν έχει προφίλ στο LinkedIn, όμως στο Facebook και το Twitter δραστηριοποιείται με άλλο όνομα που δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το πραγματικό.

Τι συμβουλές δίνει ο ίδιος στους υποψηφίους; «Μην μας κάνετε Like στο Facebook, μην μας ακολουθείτε, μην γράφετε ότι κάνατε αίτηση ή ότι σας φωνάξαμε για συνέντευξη». Και είναι λογικό. Σε λίγο καιρό ή σε λίγα χρόνια μπορεί να είστε σε εμπόλεμη ζώνη ή σε μυστική αποστολή. Εκείνοι που παρακολουθούν κρατούν αρχείο και είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να συμπεράνουν ποιος είστε και τι κάνετε.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάτε εντελώς τα social media. Οι υπηρεσίες δεν χρειάζονται ανθρώπους μοναχικούς ή που να φοβούνται το Internet. Άλλωστε, πολλοί από τους στόχους, αναφέρει ο Patrick, είναι και εκείνοι στα social media. Τους παρακολουθούν και εκεί.

Κάθε υποψήφιος που περνάει την πρώτη φάση επιλογής (μερικές εκατοντάδες περνούν από τις 20.000 αιτήσεις) παίρνει σαφή οδηγία να σωπάσει. Μερικοί απλώς δεν το καταλαβαίνουν. Φτάνουν μέχρι το τελικό στάδιο της προσωπικής συνέντευξης και μετά πάνε και γράφουν online «Έδωσα interview στη CIA! Καταπληκτικά!», γκρεμίζοντας ακαριαία τα θεμέλια της εμπιστοσύνης και χάνοντας με μια κίνηση την ευκαιρία τους.

Στην υπηρεσία αναφέρουν την περίπτωση ενός υποψηφίου που πέρασε όλα τα στάδια και ήταν έτοιμος να υπογράψει πρόσληψη, όταν στον τελικό έλεγχο τον ρώτησαν τι ακριβώς είχε μοιραστεί στο Facebook όλες αυτές τις μέρες. Εκείνος είπε πως επειδή ανησυχούσε πως δεν θα περάσει το τεστ αλήθειας ζήτησε πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να το «ξεγελάσει». Η CIA του έδειξε αμέσως την πόρτα.

Όσο για εκείνους που ήδη εργάζονται στην υπηρεσία, δεν επιτρέπεται να κάνουν socializing μεταξύ τους. Ποτέ tag ο ένας τον άλλον στο Facebook, ποτέ φωτογραφίες, ποτέ αιτήματα φιλίας. Είναι βέβαιο πως ο εχθρός θα το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει τον «χάρτη» του δικτύου των πρακτόρων.

Από την άλλη, η απόλυτη εξαφάνιση είναι εξίσου ανεπιθύμητη. Κάποιος που ποστάρει από την Όμαχα, μετά από τη Νέα Υόρκη, μετά από την Ουάσινγκτον και μετά τίποτα απολύτως είναι «καμπανάκι» για τις αντίστοιχες υπηρεσίες ώστε να ερευνήσουν τι του συνέβη. Και, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως βγάλουν λαβράκι.