Θετικό κλείσιμο για την 7η αξιολόγηση των θεσμών για την Ελλάδα – Τα τρία «αγκάθια» της οικονομίας

Θετικό κλείσιμο για την 7η αξιολόγηση των θεσμών για την Ελλάδα – Τα τρία «αγκάθια» της οικονομίας
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) υποδέχεται τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Δ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προανήγγειλε την επιτυχή διαδικασία και σχολίασε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Στην προαναγγελία ότι η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς έκλεισε θετικά, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προϊδέασε όμως ταυτόχρονα και ότι το 2021 πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων.

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια, όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid, και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα. Τόνισε, όμως, με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα, χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.), τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εντόπισε καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.