Think Mobile από τη Google: Πώς το κινητό μας αλλάζει όσα κάναμε μέχρι σήμερα

Think Mobile από τη Google: Πώς το κινητό μας αλλάζει όσα κάναμε μέχρι σήμερα

Προς τα πού οδεύει το ιντερνέτ, οι mobile συσκευές του μέλλοντος αλλά και τι σχεδιάζει η Google.

Της Μαρίας Ακριβού

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν χθες το παρόν σε εκδήλωση της Google που στόχο είχε την παρουσίαση των νέων τάσεων που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στο χώρο του διαδικτύου και των smartphones.

Κοινή παραδοχή όλων είναι πως ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο mobile συσκευές και υπηρεσίες σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, το 60% του πληθυσμού είναι κάτοχος smartphone, μέσω του οποίου «καταναλώνει» περιεχόμενο από το διαδίκτυο. Αυτό από μόνο του επιφέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς και κυρίως στον διαφημιστικό κλάδο που πασχίζει να αφουγκραστεί τις ανάγκες και την ψυχολογία του κοινού και πλέον αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα.

Στο παρελθόν οι διαφημιστές και οι εταιρείες στόχευαν σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές ζώνες, το λεγόμενο prime time, γνωρίζοντας πως επρόκειτο για τις ώρες που κατέγραφαν τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, άρα και περισσότερους υποψήφιους πελάτες. Ωστόσο, το κοινό φαίνεται πως έχει αναλάβει τα ηνία και έχει τον έλεγχο, αφού η προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τις mobile συσκευές του επιτρέπει να παρακολουθεί περιεχόμενο όπου και αν βρίσκεται, όποιο λεπτό της ημέρας το επιθυμεί.

Οι ομιλητές έκαναν μάλιστα λόγο για τις «Micro moments» που δημιουργούνται από τον εκάστοτε χρήστη και ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και εκτιμούν ότι το 2017, 25,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μοιράζονται μια εικόνα κάθε ένα δευτερόλεπτο!

Στελέχη της Google επεσήμαναν πως παρότι τα τελευταία δέκα τελευταία χρόνια η διαδικτυακή εικόνα της εταιρείας φαίνεται να παραμένει η ίδια – λευκή σελίδα με τη μπάρα αναζήτησης στη μέση και το λογότυπο του πολυεθνικού κολοσσού – εντούτοις πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι της ταχύτερης αναζήτησης.

img_3269

Η Google καινοτομεί με το Google Assistant
Επιχειρώντας να μας δώσουν μια γεύση από το μέλλον, οι ειδικοί της Google παρουσίασαν στο κοινό τις υπηρεσίες του Google assistant. Ξεχάστε την πληκτρολόγηση εντολών κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και φανταστείτε ότι έχετε έναν ηλεκτρονικό «φίλο» στον οποίο δίνετε ηχητικές εντολές και εκείνος σαν εμφανίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου τις απαντήσεις που θέλετε, ενώ μπορεί να συνδιαλέγεται μαζί σας, κάνοντας «χαριτωμένα» σχόλια.

Πλέον οι χρήστες έχουν άνεση να μιλούν στις συσκευές τους και να τις εμπιστεύονται και ένα ποσοστό της τάξης του 8% ήδη το κάνει αυτό. Ο προσωπικός βοηθός θα μπορεί να καταλαβαίνει τη φωνή αλλά και τη μητρική γλώσσα του εκάστοτε χρήστη.

Αρκετοί ομιλητές, μετά την εισαγωγή του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, μίλησαν για θέματα σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας και τις πρόσφατες καινοτομίες που έχει παρουσιάσει η Google στο κόσμο των κινητών τηλεφώνων. Μία τέτοια εφαρμογή είναι το Google Allo, ένας καινούργιος έξυπνος τρόπος ανταλλαγής μηνυμάτων, για Android και iOS, που συνδυάζει τα μηνύματα με το Google Assistant.

google-mobile

Πέντε δισ. χρήστες smartphone μέχρι το 2020
Η διείσδυση των mobile συσκευών αντικατοπτρίζεται στις πωλήσεις που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πέντε δισεκατομμύρια χρήστες smartphone θα υπάρχουν παγκοσμίως μέχρι το 2020 και οι εταιρείες σπεύδουν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Αρκεί να λάβουμε υπόψη πως χρειάστηκαν μόνο πέντε χρόνια για να φτάσουμε το 1 δις χρήστες στα smartphones, όταν για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεόραση ήταν 20 και 32 έτη αντίστοιχα, γεγονός που υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία.

Στην εκδήλωση η Google παρουσίασε τις νέες δυνατότητες που παρέχονται μέσω του programmatic advertising, αποκάλυψε τη δύναμη της κοινοποίησης βίντεο στην εποχή των κινητών τηλεφώνων χάρη στο YouTube και παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αναδεικνύουν τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων στη διαδικασία αγοράς προϊόντων.

Η διαδρομή ενός καταναλωτή για την τελική αγορά
Η Google μελέτησε τη διαδρομή που ακολουθεί ένας καταναλωτής για να προβεί σε αγορά μέσω της κινητής του συσκευής: από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται την ανάγκη, που ελέγχει ποιες μάρκες και προϊόντα τον καλύπτουν, που προσδιορίζει τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής, τις καλύτερες προσφορές, προμηθευτή και τρόπο αγοράς, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στην τελική του επιλογή. Για παράδειγμα, οι αγορές στην κατηγορία Ένδυση & Υπόδηση γίνονται συχνά παρορμητικά, με το 30% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν ότι πήραν μια απόφαση στη στιγμή. Οι αγοραστές σε αυτήν την κατηγορία, βασίζονται στα κινητά τους τηλεφωνά, με το 26% των ερωτηθέντων να έχουν κάνει αναζητήσεις κυρίως από τα αυτά και με το 60% να παρακολουθούν βίντεο στα κινητά τηλέφωνά τους για τα προϊόντα που αγοράζουν. Η ευκολία αναφέρθηκε ως το μεγαλύτερο όφελος στις αναζητήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, με το 47% να δηλώνουν ότι για αυτό ακριβώς το λόγο έψαξαν μέσω του smartphone τους.

Επιπλέον, όταν οι καταναλωτές επισκέφθηκαν τα φυσικά καταστήματα, το 26% δήλωσαν ότι το έκαναν σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων στην κινητή τους συσκευή.

Από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι για αγορά Laptop, είναι ακόμα πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κινητή συσκευή για να κάνουν έρευνα. Ποσοστό 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι Έτσι εξηγείται πως η έρευνα για αυτά τα προϊόντα μέσω κινητών τηλεφώνων παρουσιάζεται πολύ υψηλότερη σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων. Ποσοστό 4% των αγορών ολοκληρώθηκαν μέσω κινητών τηλεφώνων σε αυτή την κατηγορία, ενώ το 51% των αναζητήσεων έγινε μέσω smartphone όσο οι χρήστες επισκέπτονταν καταστήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι στην κατηγορία Οικία και Διακόσμηση, θεωρούν σημαντική την πρώτη φάση αναζήτησης τάσεων κι έτσι το 92% περνούν σημαντικό χρόνο έρευνας στη φάση αυτή με το 40% να κάνουν την έρευνά τους μέσω smartphone. 30% των αναζητήσεων προϊόντων για αυτή την κατηγορία έγινε μέσω smartphone, με το 40% των καταναλωτών που έψαξαν με το smartphone τους να συνεχίζουν να το κάνουν, ενώ πραγματοποιούσαν τις αγορές τους μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα.

Στον τομέα της Περιποίησης Δέρματος, 35% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησαν το smartphone τους για να αναζητήσουν κάποιο προϊόν. Το ποσοστό αγορών μέσω κινητής συσκευής για αυτήν την κατηγορία είναι 2% στην Ελλάδα. Όπως και με τις άλλες κατηγορίες, ένα σημαντικό ποσοστό έρευνας έγινε μέσω κινητών τηλεφώνων, με το 20% αυτών να γίνονται μέσω smartphone. Αντίστοιχα, οι αγοραστές στα φυσικά καταστήματα ανακάλυψαν σε σημαντικό ποσοστό τα προϊόντα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων ενώ 30% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησαν το smartphone τους για να κάνουν την έρευνά τους ενώ βρισκόταν στα καταστήματα.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: «Παρατηρούμε πως χάρη στα κινητά τηλέφωνα οι χρήστες έχουν ευκολότερη και διαρκή πρόσβαση στην αγορά προϊόντων και τους παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα και αγορές. Στην πραγματικότητα, για πολλούς καταναλωτές, τα smartphones είναι η πύλη πριν την αγορά. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο κατά την διάρκεια των διακοπών. Οι επιχειρήσεις που βοηθούν τους καταναλωτές να ανακαλύψουν τα προϊόντα που χρειάζονται, να βρίσκουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα που θέλουν, και τελικά να αγοράζουν ανεμπόδιστα στην συσκευή που έχουν επιλέξει, θα είναι σε θέση να αναδειχθούν νικητές σε αυτό το αγοραστικό ταξίδι μέσω κινητών τηλεφώνων».