Τι αποκάλυψε η έκθεση της Fed για την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Τι αποκάλυψε η έκθεση της Fed για την πτώχευση της Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank logo displayed on a phone screen and an illustrative stock chart displayed on a laptop screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 13, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
"Βολές" κατά της διοίκησης της τράπεζας.

Η πτώχευση της Silicon Valley Bank ήταν αποτέλεσμα της χαλάρωσης των τραπεζικών κανονισμών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ και των σφαλμάτων των εσωτερικών ελεγκτών οι οποίοι καθυστέρησαν υπερβολικά να διορθώσουν τα λάθη της διοίκησης της τράπεζας, τόνισε η Fed σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Fed για την κατάρρευση της SVB χρησιμοποιεί σκληρά λόγια για τη διοίκηση της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στις αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2018 και χαλάρωσαν την εποπτεία και τους περιορισμούς για τις μεσαίες και μικρές τράπεζες.

Η SVB θα υπόκειντο σε πιο αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς αν δεν είχαν χαλαρώσει οι τραπεζικοί κανονισμοί το 2019, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Αυτό υπονόμευση τη δυνατότητα των ρυθμιστικών αρχών να κάνουν τη δουλειά τους, τονίζεται.

«Τα ρυθμιστικά κριτήρια για την SVB ήταν πολύ χαμηλά, η εποπτεία της SVB δεν λειτούργησε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και ταχύτητα, και η μετάσταση από την πτώχευση της εταιρείας προκάλεσε συστημικές συνέπειες που δεν είχε προβλέψει το πιο χαλαρό πλαίσιο της Fed» ανέφερε ο Μάικλ Μπαρ, αντιπρόεδρος της Fed σε θέματα εποπτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει το πλαίσιο των κανονισμών για εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα με ενεργητικό άνω των 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων αντοχής και των απαιτήσεων ρευστότητας, δήλωσε ο Μπαρ, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed, σε επιστολή που συνοδεύει τη μακροσκελή έκθεση. Η πτώχευση της SVB κατέδειξε την ανάγκη για ισχυρότερα ρυθμιστικά κριτήρια σε ένα ευρύτερο σύνολο εταιρειών, είπε ο Μπαρ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια ή ρευστότητα ή να περιορίσει τις επαναγορές μετοχών, τη διανομή μερισμάτων ή τις αποζημιώσεις στελεχών, σε εταιρείες με ανεπαρκή κεφαλαιακό σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνου.

«Μετά την αποτυχία της SVB, πρέπει να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση της Fed με βάση όσα μάθαμε», υπογράμμισε ο Μπαρ. «Αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: