Τι μπορείτε να κάνετε εάν η πτήση σας είναι γεμάτη

Τι μπορείτε να κάνετε εάν η πτήση σας είναι γεμάτη

Συμβουλές για να βγείτε κερδισμένοι από μία πτήση που καθυστερεί ή είναι πλήρης.

Φανταστείτε το περιστατικό αυτό: Ένας υπάλληλος αεροδρομίου ανακοινώνει ότι η πτήση σας έχει υπεράριθμες κρατήσεις και ζητά από εθελοντές-επιβάτες να εγκαταλείψουν τη θέση τους και να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση, προσφέροντας τους ένα ταξιδιωτικό κουπόνι αξίας 300 δολαρίων.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περιβόητη πτήση της United στο Σικάγο, όπου ένας επιβάτης απομακρύνθηκε βίαια από τη θέση του και σύρθηκε στον διάδρομο επειδή δεν ήθελε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και να ταξιδέψει την επόμενη μέρα με άλλη πτήση. Σήμερα, η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται στον έλεγχο των τοπικών αρχών του Σικάγο, προκειμένου να αποκαλυφθεί το πώς χειρίζεται τα περιστατικά υπεράριθμων κρατήσεων.

Γενικότερα, όμως, οι γεμάτες πτήσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές σχετικά με το τί μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση:

Τα οφέλη που θα έχετε εάν παραχωρήσετε τη θέση σας

Το Υπουργείο Μεταφορών απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν από εθελοντές-επιβάτες να  παραχωρήσουν τη θέση τους. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση αφορά καθαρά τον επιβάτη και τον μεταφορέα. Συνήθως οι αεροπορικές εταιρείες αποζημιώνουν τους εθελοντές με ένα ταξιδιωτικό κουπόνι προς μια μελλοντική πτήση ή μια κάρτα δώρο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που θα συμφωνήσετε με τον αερομεταφορέα, δεν θα έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμφωνία σας.

Τι συμβαίνει όταν οι αερομεταφορείς δεν έχουν αρκετούς εθελοντές

Στην περίπτωση όπου οι εθελοντές είναι ελάχιστοι, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από ορισμένους επιβάτες να μην ταξιδέψουν με την εν λόγω γεμάτη πτήση και να αναμένουν την επόμενη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, τους οποίους οι αερομεταφορείς πρέπει να ακολουθήσουν: Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να μεταφέρουν τον επιβάτη, που οικειωθελώς δέχθηκε να παραδόσει τη θέση του, μέσα σε μία ώρα από την αρχικά προγραμματισμένη πτήση στον τόπο άφιξης.

Εάν υπάρξει καθυστέρηση δυο ωρών, τότε οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν το διπλάσιο ποσό της αρχικής διαδρομής, ενώ εάν ξεπεράσει τις δυο ώρες θα πρέπει να πληρώσουν το 400% του φόρου μίας διαδρομής, με όριο 1,350 δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν χρήματα, εάν δεν επιθυμούν να λάβουν ένα δωρεάν εισιτήριο ή κουπόνι.

Ζητάτε μεγαλύτερη αποζημίωση;

Το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζει ότι οι εθελοντές έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη μέχρι τη στιγμή που θα συνάψουν την οποιαδήποτε συμφωνία με τις αεροπορικές εταιρείες. «Μόλις εξαργυρωθούν τα χρήματα ή το ταξιδιωτικό κουπόνι, ο εθελοντής-επιβάτης δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον χρήματα», σημειώνει το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.