Τι έκανε τελικά ο Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία;

Τι έκανε τελικά ο Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία;
epa04968021 US President Barack Obama rolls up his sleeves during a discussion at the White House Summit on Worker Voice, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 October 2015. The event was held to bring together workers, union leaders and worker advocates to discuss ways to improve American workers' ability to benefit from economic growth. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι νέες θέσεις εργασίας, οι μισθοί, και το ποσοστό κατανάλωσης των Αμερικανών.

Για την αμερικανική οικονομία, ο Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρό κύμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και συνολικά, από τότε που ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του για δεύτερη φορά, έχουν προστεθεί στην οικονομία 8,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά στην οικονομία των ΗΠΑ. Περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά. Οι τιμές των καυσίμων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το χρηματιστήριο προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του. Και οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν ανοδική πορεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ακόμα και οι μισθοί και η καταναλωτική δαπάνη φαίνεται ότι …τραβάνε την ανηφόρα.

Η ανεργία έχει πέσει στο 5% – ένα υγιές επίπεδο που οι ΗΠΑ είχαν να δουν πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας συνιστά, αναμφισβήτητα, πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικάνους. «Με τη χαμηλή ανεργία και τους αυξανόμενους μισθούς, η δουλειά των Ρεπουμπλικάνων γίνεται πολύ δυσκολότερη» λέει ο Νταγκ Χολτζ-Ίκιν, πρόεδρος του American Action Forum και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τζον ΜακΚέιν.

Φυσικά, οι προκλήσεις δεν παύουν να υφίστανται. Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης είναι καλοί, αλλά όχι εξαιρετικοί. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται περίπου κατά 2% ετησίως. Αυτό είναι σαφώς χαμηλότερο από τη συνήθη ανάπτυξη του 3% όπου κινείτο κατά μέσο όρο τις τελευταίες δεκαετίες.

«Αναπτυσσόμαστε περίπου κατά 2,2%. Το ερώτημα είναι αν θα δούμε κάτι ταχύτερο απ’ το συγκεκριμένο ποσοστό» επισημαίνει ο Χολτζ-Ίκιν. «Η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι πολλά υποσχόμενη αλλά αυτό δεν σημαίνει οριστικά και αμετάκλητα ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα επιταχυνθούν».

Η απασχόληση στις ΗΠΑ έπιασε …πάτο τον Δεκέμβριο του 2009 – προς το τέλος του πρώτου έτους της θητείας του Ομπάμα. Από τότε, περίπου 13 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία. Μάλιστα, μόλις πέρυσι 1,2 Αμερικανοί κατάφεραν να μεταπηδήσουν από θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης – ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι.