Τι εξοργίζει τους επιβάτες των αεροπλάνων

Τι εξοργίζει τους επιβάτες των αεροπλάνων

Λιγότερος χώρος, περισσότερη οργή για τους επιβάτες των αεροσκαφών.

Οι αεροπορικές εταιρείες τοποθετούν ολοένα και περισσότερα καθίσματα στην οικονομική θέση για να προστατέψουν τα περιθώρια κέρδους τους από τις πτωτικές τιμές των εισιτηρίων, εγείροντας ανησυχίες σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών.

Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός, οι επιπλέον έξοδοι κινδύνου και η ευφάνταστη χωροθέτηση των τουαλετών συμβάλλουν με τη σειρά τους σε αυτό το μεγάλο στριμωξίδι, λένε οι αναλυτές.

«Αν είσαι σκύλος, τότε έχεις πολύ σημαντικούς κανόνες, αλλά αν είναι άνθρωπος τότε δεν υπάρχουν κανόνες ως προς τι είναι ανθρώπινο και τι όχι», είπε ο Τσάρλι Λεότσα, επικεφαλής της ομάδας καταναλωτών Travelers United, στην συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εξετάζει το ζήτημα.

Η απόσταση της μιας θέσης από την άλλη σε κάποιες πτήσεις έχει μειωθεί στα 71 εκατοστά, από τα 78 ή τα 81 εκατοστά που ήταν συνήθως στην οικονομική θέση.

Τόσο η Boeing όσο και η Airbus αυξάνουν τον αριθμό των θέσεων ανά σειρά.

Επιπλέον, χάρη στη βελτίωση των τεχνικών διάθεσης εισιτηρίων, η μεσαία θέση σπάνια μένει ελεύθερη.

Ο οικονομικός παράγοντας είναι κυρίαρχος εδώ. Οι μέσες τιμές των εισιτηρίων αναμένεται να μειωθούν κατά 5% φέτος, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. Όμως, η επίδραση της μείωσης του διαθέσιμου χώρου στην υγεία και την ασφάλεια είναι ένα θέμα που τίθεται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Η έλλειψη χώρου έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων οργισμένης συμπεριφοράς των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης, επισημαίνει η Τζούλι Φρέντερικ της Ένωσης Επαγγελματιών Αεροσυνοδών των ΗΠΑ.

Πολλές πτήσεις πέρυσι αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο εκτάκτως εξαιτίας τσακωμών των επιβατών για τις ανακλινόμενες πλάτες των καθισμάτων ή την έλλειψη χώρου για τα πόδια.

Ο αριθμός των επιβατών που επιτρέπεται να μεταφέρει ένα αεροσκάφος καθορίζεται κυρίως από το πόσο γρήγορα μπορούν οι άνθρωποι να εξέλθουν της καμπίνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γι’ αυτό και τοποθετούνται επιπλέον έξοδοι κινδύνου.

Κάποιες εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, έχουν βρει έναν τρόπο για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ανάκλισης του καθίσματος και του εκνευρισμού που προκαλεί: σταθερές πλάτες, οι οποίες κοστίζουν λιγότερο και δεν μπορούν και να ανέβουν ή να κατέβουν.

Και όπως αναφέρει και ο Τζέισον Ραμπίνοβιτς, διευθυντής δεδομένων στην εταιρεία αξιολόγησης καμπίνων Routehappy, «οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν διάφορα έξτρα στα καθίσματα για να ξεχνάς πόσο στριμωγμένος είσαι». Στην πρόσφατη Έκθεση Εσωτερικού Αεροσκαφών στο Αμβούργο παρουσιάστηκαν μοντέλα αεροπορικών καθισμάτων με λογής οθόνες, πρίζες, φωτιστικές λυχνίες κ.ο.κ.

«Όσο περισσότερο μικραίνει ο χώρος για τους επιβάτες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η τεχνολογία των καθισμάτων» προσθέτει ο Ραμπίνοβιτς. «Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι οι επιβάτες θα ξεχαστούν με όλα αυτά».