Τι κρύβουν οι επενδύσεις της Jumbo στο εξωτερικό

Τι κρύβουν οι επενδύσεις της Jumbo στο εξωτερικό
Ο κ. Βακάκης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις δυνατότητες της Ελλάδας και ειδικότερα της οικονομίας όπου προέβλεψε αβεβαιότητες και το 2024, ενώ σημείωσε πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο.

Τη μεταφορά επενδύσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, αντί της Ελλάδας, επιλέγει η Jumbo η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά τα 2,917 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο επικεφαλής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Απόστολος Βακάκης που με τη φράση «τα σκατώσαμε. Το ζήσαμε με τα τρένα θα το ζήσουμε και με την οικονομία. Πρέπει να κάνουμε δημιουργική κατεδάφιση μένοντας ενωμένοι και ανθρώπινοι» τα είπε όλα για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Πριν από μια εβδομάδα λέγαμε ότι τα πράγματα θα είναι καλά το 2023, ωστόσο δείξαμε προς τα έξω τις αδυναμίες μας. Το αν θα μαζευτούν αυτές οι αδυναμίες και τι προδιάθεση υπάρχει για να μαζευτούν, είναι το ζητούμενο», είπε. Και συμπλήρωσε: «η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο με αισιόδοξες νότες χωρίς την ανάλογη υποδομή. Στη δική μας δουλειά πρέπει να κάνουμε δημιουργική κατεδάφιση, όχι να κατεδαφίσουμε κι αυτό που έχουμε. Αλλά να κατεδαφίσουμε και να χτίσουμε κάτι πιο δυναμικό, πιο παραγωγικό, μένοντας δημιουργικοί, παραγωγικοί και ανθρώπινοι».

Ο κ. Βακάκης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις δυνατότητες της Ελλάδας και ειδικότερα της οικονομίας όπου προέβλεψε αβεβαιότητες και το 2024, ενώ σημείωσε πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο.

Αναφερόμενος στην Jumbo και τα σχέδια που υπάρχουν, είπε ότι εντός του Μαρτίου θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στο Ισραήλ. Η επέκταση στο Ισραήλ γίνεται μέσω εμπορικής συνεργασίας με την ισραηλινή Fox Group. Δηλαδή το σήμα της Jumbo θα αναπτυχθεί με το μοντέλο του franchise. Η συμφωνία είναι 12ετούς διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δέκα χρόνια από την παρέλευση των πρώτων δέκα ετών από την ημερομηνία ανοίγματος του πρώτου καταστήματος και το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 15 καταστημάτων.

Στις χώρες που δραστηριοποιείται ήδη η Jumbo έμφαση θα δοθεί στην αγορά της Ρουμανίας ενώ τις αγορές της Κροατίας και της Σλοβενίας, όπου η αλυσίδα σήμερα δεν έχει παρουσία, ο κ. Βακάκης τις χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες για τη νέα γενιά χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα επεκταθεί και σε αυτές. Πάντως έσπευσε να συμπληρώσει: «εμείς επικεντρωνόμαστε στη Ρουμανία. Εκεί θα έχουμε μεγάλο εύρος και βάθος επενδυτικό». Στις Βαλκανικές χώρες που έχει ήδη παρουσία, και όχι στην Ελλάδα θα δημιουργήσει η Jumbo μια αποθήκη. Και αυτό γιατί όπως είπε «σε αυτές τις χώρες η εταιρεία βρίσκει προσωπικό».

Σε ότι αφορά τις τιμές και τον πληθωρισμό ο επικεφαλής της Jumbo είπε: «τώρα που εξομαλύνεται η εφοδιαστική αλυσίδα θα υπάρξει ισορροπία. Θα υπάρξει αποπληθωρισμός. Ήδη τώρα που μιλάμε υπάρχει αποπληθωρισμός». Σύμφωνα με τον ίδιο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ εισοδήματος και τιμής νομοτελειακά θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό της αγοράς. «Θα πάρει χρόνο, όμως είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση» είπε και συμπλήρωσε ότι η Jumbo θα μειώσει τις τιμές. «Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις 22-25% την τελευταία διετία. Η αγορά θα πάρει πίσω το μισό. Πρέπει να επιστρέψεις πίσω στον καταναλωτή, αλλιώς κάνεις λάθος», σημείωσε.

Η εταιρεία πέτυχε το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς αύξηση 40% των πωλήσεών της και προβλέπει ανάπτυξη 15% τη φετινή. Η διοίκηση του ομίλου για τη φετινή χρονιά έχει προγραμματίσει το άνοιγμα ενός ακόμα υπερ-καταστήματος στη Ρουμανία και ενός υπερ-καταστήματος στην Κύπρο καθώς και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία αναμένεται να συμβάλουν στην επίδοση αυτή.

Την ίδια στιγμή η μείωση των ναύλων βοηθά στην υπεράσπιση του μικτού περιθωρίου, σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν αποπληθωριστικές τάσεις ενώ η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ θα έχει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια αυτή.

Κατ’ αρχήν εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το μικτό περιθώριο κατά το 2023 θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 54% περίπου. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη πρόβλεψη των πωλήσεων, τα κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 270 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ το 2023.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Eurobank Equities προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της εταιρείας στα 25,6 ευρώ από 19,5 ευρώ που ήταν προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση αγορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: