Τι πιστεύουν πραγματικά οι CEOs για την τεχνητή νοημοσύνη;

Τι πιστεύουν πραγματικά οι CEOs για την τεχνητή νοημοσύνη;
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Όσα αποκάλυψε η έρευνα που διεξήχθη από το αμερικανικό Fortune σε συνεργασία με την Deloitte.

Το Fortune μπήκε για ακόμα μια φορά στο μυαλό των διευθύνων συμβούλων διεξάγοντας ακόμα μια έρευνα σε συνεργασία με την Deloitte. Κορυφαία στελέχη εταιρειών της λίστας Fortune 500, της Fortune Global 500 και ορισμένα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του Fortune έδωσαν το παρόν, ενώ συνολικά, 143 CEOs που εκπροσωπούν περισσότερους από 15 κλάδους ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, η οποιά διεξήχθη τον Ιούνιο.

Οι σημαντικοί αριθμοί

43%…των CEOs αναμένουν ότι η ανάπτυξη της εταιρείας τους θα είναι ισχυρή (34%) ή πολύ ισχυρή (9%) τους επόμενους 12 μήνες. Ένα άλλο 47% δήλωσε μέτρια, ενώ το 11% είτε αδύναμη (11%) είτε πολύ αδύναμη (0%).
38%…των CEOs έχουν μια «απαισιόδοξη» ή «πολύ απαισιόδοξη» προοπτική για την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το ποσοστό ήταν 76% όταν αποκρίθηκαν στην ίδια ερώτηση τον Οκτώβριο του 2022.
79%…των Διευθύνων Σύμβουλων αναμένουν ότι οι επενδύσεις στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν αύξηση της αποτελεσματικότητας. Ενώ μόνο το 31% λέει ότι είναι πιθανό οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ηα βελτιώσουν τη διαχείριση κινδύνων.
57%…των CEOs αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαταράξει τις επιχειρήσεις τους τους επόμενους 12 μήνες. Το ίδιο ποσοστό δήλσε το ίδιο για τη «γεωπολιτική αστάθεια».

Η μεγάλη εικόνα

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι λιγότερο απαισιόδοξοι σήμερα. Το φθινόπωρο του 2022 ένα εκπληκτικό 76% των CEOs που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν μια «απαισιόδοξη» ή «πολύ απαισιόδοξη» προοπτική 12 μηνών για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση τον Ιούνιο, μόνο το 38% ήταν ακόμα «απαισιόδοξο» ή «πολύ απαισιόδοξο».

Μερικά σημαντικά συμπεράσματα

Το επιτοκιακό σοκ υποχωρεί. Περίπου.

Λίγο καιρό αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια την άνοιξη του 2022, το θετικό κλίμα μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων υποχώρησε. Είναι λογικό: Σε τελική ανάλυση, οι εκστρατείες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού συνήθως ολοκληρώνονται με μια πλήρη ύφεση.

Ωστόσο, αυτή την άνοιξη, το κλίμα μεταξύ των CEO άρχισε να βελτιώνεται. Από τον Ιούνιο, το 38% των CEOs έχει μια «απαισιόδοξη» ή «πολύ απαισιόδοξη» προοπτική 12 μηνών για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τον Οκτώβριο, το 76% των CEO είχε μια «απαισιόδοξη» ή «πολύ απαισιόδοξη» άποψη.

Μόλις το 6% των CEOs έχει μια «απαισιόδοξη» ή «πολύ απαισιόδοξη» άποψη για τις 12μηνες προοπτικές της δικής τους εταιρείας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό.

Νωρίτερα φέτος, ο διοικητής του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση εννέα έως 12 μηνών μεταξύ μιας πολιτικής κίνησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία. Η πρώτη αύξηση της Fed (Μάρτιος 2022) ήταν πριν από 16 μήνες, ενώ η πιο πρόσφατη αύξηση (Μάιος 2023) ήταν μόλις πριν από δύο μήνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να γιορτάσουν τη νίκη.

Οι CEOs πιστεύουν ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποδώσουν

Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των CEOs πιστεύει ότι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή η αισιοδοξία πιθανότατα πηγάζει από τις αξιοσημείωτες ικανότητες που επιδεικνύουν τα A.I. μοντέλα όπως το ChatGPT.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχία έχει επίσης θέσει τους Διευθύνοντες Συμβούλους υπό μεγαλύτερη πίεση για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της A.I.

Με το 75% των CEO να είναι πεπεισμένοι ότι οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις χειρωνακτικές λειτουργίες, ο αγώνας για υιοθέτηση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα θα συνεχίσει να εντείνεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ

Μεταξύ των CEO που ερωτήθηκαν, το 40% δήλωσε ότι είτε αξιολογεί είτε πειραματίζεται με την A.I. Ενώ το 56% των CEO δήλωσε ότι είτε αξιολογεί είτε πειραματίζεται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com