Τι προβλέπει το τελικό πόρισμα για συντάξεις και εισφορές

Τι προβλέπει το τελικό πόρισμα για συντάξεις και εισφορές

Η Επιτροπή Σοφών κατέθεσε τις τελικές της προτάσεις για το νέο Ασφαλιστικό.

 

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο θα φέρει ριζικές αλλαγές στη συνταξιοδότηση και θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» αποκαλύπτει το τελικό προσχέδιο της Επιτροπής Σοφών, το οποίο ενσωματώνει προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επαναϋπολογισμό από την αρχή των συντάξεων όλων των Ταμείων σε ένα ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Όπως σημειώνεται, η λογική του πορίσματος βασίζεται σε δύο πυλώνες: 1)μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τη συγχώνευση των Ταμείων και την ομογενοποίηση των διατάξεων για εισφορές και παροχές, με αναζήτηση πρόσθετων πόρων για στήριξη των απερχόμενων γενεών και 2) Υιοθέτηση ενός νέου συστήματος συντάξεων για τις νέες γενιές.

Παράλληλα, η Επιτροπή Σοφών αναμένεται να προτείνει τον αποχωρισμό των προνοιακών παροχών από την κοινωνική ασφάλιση και διάφορα μέρα για την απλοποίηση του συστήματος όπως: κατάργηση των πολλών διαφορετικών κατηγοριών ασφάλισης στο ΙΚΑ και θέσπιση 2 ή 3 κατηγοριών (π.χ. απλά και βαρέα), κατάργηση ιδιαιτεροτήτων στον υπολογισμό χρόνου ασφάλισης και ποσού σύνταξης σε δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, το πόρισμα αναμένεται να ενσωματώνει προτάσεις για ένα νέο επικουρικό Ταμείο πλήρως κεφαλαιοποιητικό που θα ξεκινήσει από το μηδέν, ενώ όσοι επιλέξουν να μην ενταχθούν σε αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.