Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Ενισχύεται ο ρόλος του ΤΧΣ – Σειρά επαφών του Γιάννη Δραγασάκη με τραπεζικά στελέχη.

Ισχυροποίηση του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τα όρια ελέγχου από το ΤΧΣ, στο νόμο 3864/2010 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και την αντικατάστασή της με νέα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από το Ταμείο.

Στόχος είναι το Ταμείο να μπορεί να ελέγχει το έργο των διοικήσεων με αυστηρούς όρους , κάτι που μπορεί να επιφέρει και αλλαγές σε επίπεδο προσώπων. Πάντως όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν αναμένονται ριζοσπαστικού χαρακτήρα αλλαγές, όπως η μετατροπή των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες σε κοινές.

Τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία του κλάδου θα παρουσιάσει στους ιδιώτες ξένους μετόχους τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης, αρχής γενομένης από σήμερα. Παράλληλα ζητά από τους ιδιώτες και τις δικές τους ιδέες για το θέμα αυτό, στο οποίο θα υπάρξει διαβούλευση.

«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά συμφέροντα του κράτους, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων», τόνισε ο κ. Δραγασάκης σε δηλώσεις του.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο που ισχύει, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των ιδιωτών μετόχων, εφόσον αθροιστικά κατέχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων είναι πολύ υψηλότερο από το 10%, ενώ ειδικά στη Eurobank οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν την πλειοψηφία.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση των εκπροσώπων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον κ. Prem Watsa που εκπροσωπεί τους ιδιώτες μετόχους στη Eurobank, αφού στην τελευταία ιδιωτική τοποθέτηση της Eurobank απέκτησε τις μετοχές της τράπεζας στο 0,31 ευρώ.