Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 07: Portuguese Finance Minister Fernando Medina (C), Greek Finance Minister Christos Staikouras (R) Eurogroup President Paschal Donohe (L) attend Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on November 07, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Τι διαπιστώνουν οι θεσμοί για την Ελλάδα και τι ζητούν να γίνει από εδώ και στο εξής.

Η αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε χθες από το Eurogroup, σηματοδοτεί το τέλος των τακτικών συζητήσεων σχετικά με τα μέτρα που υπόκεινται σε πολιτική χρέους από τον Ιούνιο του 2018, τονίζουν στη δήλωσή τους για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Χθες, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών που θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, με βάση την πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, μετά τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022. Όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, αυτή η πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, χρησιμεύει επίσης ως βάση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε πολιτική που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζει την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Eurogroup τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων».

Το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης μέτρων για το χρέος που εξαρτάται από την πολιτική.

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA, τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του EFSF για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου ενίσχυσης από το 2023 και μετά.

Το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των κόκκινων δανείων, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών και κρατικές εγγυήσεις, καθώς και της εφαρμογής του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Τέλος, το Eurogroup τονίζει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και από αυτή την άποψη, προσβλέπουμε στη δεύτερη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023. Στο εξής, η συνεχής εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους», τονίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.