Τι σημαίνει για την Tesla η συμφωνία για τον νέο μισθό-ρεκόρ του Έλον Μασκ

Τι σημαίνει για την Tesla η συμφωνία για τον νέο μισθό-ρεκόρ του Έλον Μασκ

To deal με τον Μασκ θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην ιστορία. Πώς θα επηρεάσει όμως την απόδοση της εταιρείας; 

της Kirsten Korosec

Την Τετάρτη, οι επενδυτές της Tesla Motors ενέκριναν ένα σχέδιο αποζημίωσης για τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία στην ιστορία – παρά την απουσία μισθού, μπόνους μετρητών ή εγγυημένων μπόνους μετοχών.

Το μισθολογικό πρόγραμμα εξασφαλίζει ότι ο Musk θα μείνει στην Tesla μέχρι το 2028. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει ως CEO. Η συμφωνία απαιτεί από τον Musk, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και συμμετέχει και σε πολλές άλλες παράπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, να παραμείνει στην Tesla σε έναν από τους εξής τρεις ρόλους: διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος, ή διευθυντής προϊόντ ος.

Το πρόσφατα εγκεκριμένο σχέδιο σταθεροποιεί μια στρατηγική στο Tesla που εφαρμόζει ο Musk εδώ και χρόνια: επέκταση μέσω επιθετικής άντλησης κεφαλαίων. Το σχέδιο ενθαρρύνει επίσης την Tesla να γίνει μια πολύ μεγάλη εισηγμένη εταιρεία με υψηλή χρηματιστηριακή αξία, αλλά όχι απαραίτητα κερδοφόρα.

Το σχέδιο αποζημίωσης αποτελείται από 20,3 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών – το καθένα χωρισμένο σε 12 δόσεις των 1,69 εκατομμυρίων μετοχών ή 1% των μετοχών της Tesla. Αυτά τα δικαιώματα θα διατεθούν σε 12 δόσεις εάν καλυφθούν ορισμένοι οικονομικοί στόχοι σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία, τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων ορισμένων εξόδων). Για να λάβει ο Musk το αντίστοιχο του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η αξία της Tesla θα πρέπει να φτάσει τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Tesla είναι σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η πρώτη δόση των 535 εκατομμυρίων δολαρίων σε δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών θα κατοχυρωθεί εάν η Tesla φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ετήσια έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή προσαρμοσμένο EBITDA 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αποτέλεσμα; Μία έμφαση στη χρηματιστηριακή αξία και στα έσοδα, και όχι στην κερδοφορία. Καθώς αυξάνεται η χρηματιστηριακή αξία της Tesla, η εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες της να καταστεί μια ενεργειακά βιώσιμη εταιρεία που κατασκευάζει και πωλεί ηλεκτρικά οχήματα, φορτηγά βαρέως τύπου, προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας, και εξοπλισμό εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.

Το πρόγραμμα αμοιβών δεν είναι κάτι νέο για τον Musk. Το 2012, οι επενδυτές της Tesla έδωσαν στον Musk δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών ύψους περίπου 78 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα κατοχυρώνονταν μόνο όταν η εταιρεία κάλυπτε συγκεκριμένα ορόσημα παραγωγής και αγοραίας αξίας. Και ο Musk κάλυψε αυτούς τους στόχους.

Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα σε ένα τέτοιο «μονοπάτι». Παρόλο που διασφαλίζει ότι ο Musk θα είναι συνδεδεμένος με την εταιρεία για άλλη μια δεκαετία, το σχέδιο δεν συνδέει την επιτυχία με άλλα μεγέθη που πολλές άλλες εταιρείες και επενδυτές θεωρούν απαραίτητα – δηλαδή να έχουν μια κερδοφόρα οικονομική χρήση.

Δείτε ακόμη: Ο Έλον Μασκ διέγραψε τη σελίδα της Space X από το Facebook