Τι θα γίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2015;

Τι θα γίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2015;

H γυάλινη σφαίρα του Fortune προβλέπει τι θα συμβεί του χρόνου στις ΗΠΑ.

Οι συντάκτες του FORTUNE εξέτασαν τα δεδομένα, ρώτησαν τους ειδικούς και κατέληξαν στις σημαντικότερες οικονομικές και τεχνολογικές προβλέψεις για τη χρονιά που υποδεχόμαστε σε λίγες μέρες.

Υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να προσβλέπουμε το 2015. Το Apple Watch θα κάνει το ντεμπούτο του, η ιατρική επιστήμη θα εξελιχθεί, και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης – υπό την ηγεσία μιας ισχυροποιούμενης αμερικανικής οικονομίας. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η κινεζική ατμομηχανή επιβραδύνει, και ίσως έχουμε και έλλειψη καφέ, αλλά οι περισσότερες προβλέψεις στις ΗΠΑ μιλάνε για ένα φωτεινότερο 2015. Όπως θα σας πει κάθε μετεωρολόγος, η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι τρομερά δύσκολη, αλλά και σημαντική. Ιδού λοιπόν τι προβλέπουμε ότι πρέπει να αναμένετε του χρόνου.

1. Η Amazon θα διαθέσει ένα πιο σύγχρονο και καλό τηλέφωνο
Η αποτυχία του Fire Phone που κυκλοφόρησε φέτος δεν πρόκειται να αποτρέψει την Amazon απ’ το να προσπαθήσει ξανά – έχει ποτέ αποτραπεί από κάτι η εν λόγω εταιρεία; Περιμένουμε λοιπόν ένα νέο τηλέφωνο που θα βασίζεται στα δυνατά σημεία της εταιρείας: στιβαρά χαρακτηριστικά, χαμηλή τιμή.

2. Άνοδος-ρεκόρ της παγκόσμιας θερμοκρασίας
Το 2015 αναμένουμε την εμφάνιση ενός μέτριου Ελ Νίνιο, που μπορεί να σημαίνει και το θερμότερο έτος στην ιστορία. Το καλοκαίρι στο νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα ζεστό επίσης.

3. Επιστροφή στην κατανάλωση για το μέσο αμερικανό καταναλωτή
Εδώ και έξι δύσκολα χρόνια, η μεσαία τάξη σφίγγει το ζωνάρι και προσπαθεί να κάνει αποταμίευση. Το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά στην οποία το τραύμα της ύφεσης θα επουλωθεί και η κατανάλωση θα τροφοδοτηθεί εκ νέου. Καθώς στις ΗΠΑ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αναμένουμε μεγάλη ώθηση στην κατοικία και τις προσωπικές αγορές.

4. Η άνοιξη του πετρελαίου
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν το 2015 από το φετινό ιστορικό χαμηλό τους, αν και δεν πρόκειται να αγγίξουν τα επίπεδα προηγούμενων ετών. Παρομοίως, η παραγωγή στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με τους περσινούς ρυθμούς, αλλά ο κλάδος θα συνεχίσει να παρουσιάζει ταχεία άνοδο – ιδιαίτερα στο Τέξας όπου το κόστος άντλησης είναι χαμηλότερο.

5. Οι φίλαθλοι του πρωταθλήματος NFL θα στραφούν στον Καναδά
Η γεμάτη σκάνδαλα λίγκα NFL θα αρχίσει να χάνει ένα μέρος των φιλάθλων της που θα στραφεί στο ενδιαφέρον πρωτάθλημα του Καναδά – Canadian Football League. Εδώ και χρόνια, αυτό στεγάζει πολλούς παίκτες που αναδεικνύονται σε αστέρες (Γουόρεν Μουν, Τζο Τίσμαν), ή έχουν αποβληθεί (Ρίκι Ουίλιαμς) ή δεν βρίσκουν ομάδα (Τσαντ Τζόνσον).

6. Οι πολιτείες θα αποκτήσουν νέους νόμους για αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό
Αν και η δημιουργία μαζικής αγοράς για αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό βρίσκεται πολύ μακριά, τέσσερεις πολιτείες έχουν ήδη αποκτήσει νέους νόμους σχετικούς με τη νέα αυτή τεχνολογική εξέλιξη. Του χρόνου, περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να θίξουν το ζήτημα νομοθετικά. Ήδη εκκρεμούν νομοσχέδια στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και της Μασαχουσέτης.

7. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό στόχο της
Καθώς το έτος 2016 πλησιάζει, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο δεν πρόκειται να δείξει διάθεση για συμφωνίες και συνεννοήσεις, αλλά αντίθετα θα θέτει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρό της την προεδρία. Θα υπάρξει όμως και μια εξαίρεση: αναμένουμε πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις στον Ειρηνικό.

Πώς τα πήγαν οι περσινές προβλέψεις

Πέρυσι, η αμερικάνικη έκδοση του Fortune έκανε κάποιες προβλέψεις για το 2014. Τα αποτελέσματα; Όχι και τόσο άσχημα.

Τι πετύχαμε (τουλάχιστον εν μέρει):
• Προβλέψαμε ότι ο Μαρκ Χερντ θα αντικαθιστούσε τον Λάρι Έλισον στην Oracle. Πλέον είναι συν-διευθύνων σύμβουλος μαζί με την Σάφρα Κατζ.

• Είπαμε ότι θα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου. Πράγματι, στη Νότια Καλιφόρνια μπορείτε να μισθώσετε ένα Hyundai Tucson Fuel Cell.

• Προβλέψαμε με ακρίβεια ότι το Νέο Μεξικό και το Όρεγκον θα προστίθεντο στη λίστα με τις πολιτείες που υποστηρίζουν το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου, καθώς κι ότι το Όρεγκον θα νομιμοποιούσε την προσωπική χρήση χασίς.

• Οχτώ από τις δέκα πολιτείες των ΗΠΑ που προβλέψαμε θέσπισαν μέτρα αύξησης του κατώτατου μισθού.

Τι προβλέψαμε εντελώς λάθος:

• Υπερβάλλαμε ως προς την πτώση της μετοχής του Twitter. Πράγματι, η τιμή της μειώθηκε το 2014, αλλά δεν βούτηξε κάτω από τα 26 δολάρια της αρχικής δημόσιας εγγραφής.

• Οι Δημοκρατικοί δεν κέρδισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

• Δεν εμφανίστηκε κανένα πρόβλημα στη σταδιακή παύση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.

• Όσοι εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας, συνεχίζουν να πληρώνονται – και δεν εργάζονται τσάμπα.

• Και η Amazon δεν εξαγόρασε τη US Postal Service, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να δικαιωθούμε στο μέλλον.

Οι υπόλοιπες προβλέψεις του Fortune για τα πάντα…εδώ