Τιμές κατοικιών στην Ευρώπη: Οι εκτιμήσεις της Fitch για μειώσεις και αυξήσεις το 2024

Τιμές κατοικιών στην Ευρώπη: Οι εκτιμήσεις της Fitch για μειώσεις και αυξήσεις το 2024
Για 7 μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Αύξηση έως και 5% αναμένεται να σημειώσουν οι τιμές κατοικιών στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης για το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές για τον κλάδο που περιγράφονται σε έκθεση της Fitch.

Ο αμερικανικός οίκος αξιιολόγησης εκτίμησε τις τιμές κατοικιών για 7 μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία.

«Προβλέπουμε αύξηση των γερμανικών ονομαστικών τιμών κατά 1%-3% το επόμενο έτος και σταθεροποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο» σημειώνεται στην έκθεση.

Στη Γαλλία, η Fitch αναμένει πως οι τιμές μειωθούν μεταξύ 2% και 4%.

Ακόμα, ο οίκος αναμένει «αύξηση των ονομαστικών τιμών κατά 1%-3% στη Δανία και 0%-2% στην Ιταλία και την Ισπανία (όπου η προσφορά περιορίζεται στις κύριες οικονομικές περιοχές της Μαδρίτης και της Καταλονίας). Οι επιλογές της δημόσιας πολιτικής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές, όπως οι πιθανοί έλεγχοι των ενοικίων στη Γερμανία ή η ισχυρή στήριξη των αγοραστών που αγοράζουν για πρώτη φορά στην Ολλανδία, όπου προβλέπουμε αύξηση των τιμών κατά 3%-5%».

Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων, η Fitch σημειώνει πως «τα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 2023. Προβλέπουμε μέτρια αύξηση των καθυστερήσεων στις περιπτώσεις όπου σημαντικά ποσοστά ενυπόθηκων δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου (Δανία, Ιταλία και Ισπανία) ή σταθερού επιτοκίου για μικρές περιόδους (Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμούμε ότι 165 δισεκατομμύρια στερλίνες οικιστικών δανείων θα φτάσουν στην ημερομηνία επιστροφής τους το 2024), καθώς τα δάνεια ανανεώνονται με υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, η σταθερή απασχόληση και η εν γένει συντηρητική αναδοχή θα πρέπει να περιορίσουν την επιδείνωση των επιδόσεων, η οποία θα είναι εντονότερη μεταξύ των ασθενέστερων δανειοληπτών που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον πληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: