Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται σημαντικές μειώσεις τον Μάρτιο
Photo: pixabay.com
Το ύψος της τελικής τιμής για τον Φεβρουάριο θα καθορισθεί με βάση και την πορεία των τιμών τις επόμενες 8 ημέρες.

Η πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, αν και καταγράφεται υψηλή τιμή κατά τον Φεβρουάριο, με τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, η οποία φτάνει τα 75,24 ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ), η οποία κατέχει σταθερά την πρώτη θέση. Η τελική τιμή για τον Φεβρουάριο θα καθοριστεί με βάση την πορεία των τιμών τις επόμενες 8 ημέρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής για τον Μάρτιο, ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα τους.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) για το επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) μειώθηκε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας των χαμηλών φορτίων, των αυξημένων ΑΠΕ και των χαμηλών διεθνών τιμών φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, κάλυψαν το 55% του εβδομαδιαίου μείγματος ενέργειας. Η εβδομαδιαία παραγωγή τους έφτασε τα 516 GWh, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 30%. Η παραγωγή από λιγνίτη συνέβαλε με 5% στο εβδομαδιαίο μείγμα ενέργειας.

Όσον αφορά στη ζήτηση, αυτή κορυφώθηκε στα 146,664 MWh την περασμένη Πέμπτη, με χαμηλό εβδομαδιαίο ποσοστό να καταγράφεται την Κυριακή (18/2) στα 129,987 MWh. Η συνολική ζήτηση για όλη την εβδομάδα ήταν υψηλότερη κατά 1,22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τα 983,067 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,852 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο στα 4,184 MW και 7,306 MW αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: