Την «υποκρισία» του ΔΝΤ καταγγέλλει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Την «υποκρισία» του ΔΝΤ καταγγέλλει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο κατηγορεί το Ταμείο ότι τάσσεται κατά της λιτότητας μόνο στα λόγια.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο κατήγγειλε σήμερα «την υποκρισία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στα λόγια, όχι όμως στις πράξεις.

Ο Κοέλιο αντιδρούσε στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την Τρίτη από τις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές τους είχαν απαιτήσει από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα».

«Ξαφνιάστηκα από τις δηλώσεις αυτές, διότι εδώ και δύο χρόνια ζητάμε τη χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους», σημείωσε ο Κοέλιο μιλώντας στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: «Βλέπει» έξοδο στις αγορές η Πορτογαλία το 2014

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ, είχε πει κάποτε, με αφορμή παρόμοιες δηλώσεις της Λαγκάρντ, ότι υπάρχει μια κάποια υποκρισία από την πλευρά αυτών των διεθνών ιδρυμάτων. Δεν σας κρύβω ότι ο Γκάσπαρ είχε απόλυτο δίκιο», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, τότε το ΔΝΤ θα έπρεπε να είναι πιο συνεπές και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της πορτογαλικής κυβέρνησης που έχει ζητήσει μια μεγαλύτερη χαλάρωση», εκτίμησε ο Κοέλιο.

Η Λισαβόνα ζήτησε μάταια τον Σεπτέμβριο από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και να μειωθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 4% στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Διαβάστε ακόμη: Νέος προϋπολογισμός λιτότητας στην Πορτογαλία

Μέχρι τώρα πιστός στις επιταγές της τρόικας ο Κοέλιο είχε σημειώσει χθες Πέμπτη βράδυ ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ δεν είναι «συνεπείς με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας».

Εκτός από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, το σύνολο της πορτογαλικής πολιτικής και των κοινωνικών εταίρων της χώρας έχουν καταγγείλει την ασυνέπεια μεταξύ των λόγων των αξιωματούχων του ΔΝΤ και των πράξεων των εμπειρογνωμόνων του.

Ο Μάρκο Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπος του κόμματος του Κοέλιο, είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο «την υποκρισία των θεσμών, όπως το ΔΝΤ, που εκφράζουν ευσεβείς πόθους, αλλά στη συνέχεια υιοθετούν μια άκαμπτη στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Οι επιθεωρητές της τρόικας θα ολοκληρώσουν «κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας» τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, στο οποίο συμφώνησε η Πορτογαλία με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011, ώστε να αποδεσμεύσουν το νέο δάνειο προς τη χώρα ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο