Τίτλοι τέλους για το μεγαλύτερο «πείραμα» της Google στην Ευρώπη

Τίτλοι τέλους για το μεγαλύτερο «πείραμα» της Google στην Ευρώπη

Οι διαφωνίες των μελών της ομάδας και η αποχώρηση του βασικού εταίρου τερμάτισαν το επενδυτικό fund της Google στην Ευρώπη.

Η Google Ventures ανακοίνωσε τον τερματισμό του επενδυτικού της fund που απευθύνεται στην Ευρώπη, ύψους 125 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε με μεγάλη δημοσιότητα ένα χρόνο πριν, ωστόσο οι τίτλοι τέλους «έπεσαν» μετά τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας . Η Google Ventures θα διατηρήσει την παρουσία της στην Ευρώπη, όμως το παραπάνω ποσό θα «επιστρέψει» στο παγκόσμιο επενδυτικό της fund.

Η έναρξη ενός ξεχωριστού ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου στην Ευρώπη το 2014 πραγματοποιήθηκε ύστερα από την έγκριση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος. Ακολουθεί η λίστα με τους πρώτους επενδυτές που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό ταμείο της εταιρείας:

  • Ο επενδυτής Τομ Χούλμε, ο οποίος ίδρυσε την OpenIDEO, ενώ πιο πριν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας αυτοκινήτων Marcos.
  • Ο Πίτερ Ριντ, ο οποίος έχει επενδύσει και στις Citymapper , EyeEm , Farfetch , GetYourGuide , LoveFil , ROLI , Skype , και YPlan.
  • O Έζε Βίντρα, επικεφαλής του Google Campus στο Λονδίνο και επενδύει σε startups και τεχνολογικές εταιρείες.
  • Η Έβιντ Λαρίζαντεχ Ντούγκαν, η οποία είναι συνιδρυτής των online καταστημάτων Bottica.

Σύμφωνα με το Business Insider, το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησαν οι διαφωνίες μεταξύ της ομάδας του Google Ventures στο Λονδίνο, ενώ θεωρείται πιθανό να είναι αυτός ο λόγος, που η εταιρεία επένδυσε μόνο στη μουσική εκδοτική εταιρεία Kobalt.

Άλλη μια αιτία είναι ότι η εταιρεία ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους εταίρους της να στηρίξουν τον αλγόριθμο επένδυσης της Google, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αδιαφορήσουν για τις επενδύσεις σε startups εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η Google Ventures Europe έχει πραγματοποιήσει συνολικά έξι επενδύσεις, από τις οποίες οι πέντε είναι βρετανικές, ενώ η έκτη αφορά το σουηδικό gaming studio εικονικής πραγματικότητας Resolution Games.