Το 2022 ήταν η χρονιά της κρυπτοκαταστροφής – Η επόμενη ημέρα;…

Το 2022 ήταν η χρονιά της κρυπτοκαταστροφής – Η επόμενη ημέρα;…
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία έχουν εξαϋλωθεί…

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων το αποκαλεί “χειμώνα”. Άλλοι όμως το αποκαλούν κατάρρευση. Όποιο κι αν προτιμάτε, το 2022 ήταν η χρονιά της κρυπτοκαταστροφής

Πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία έχουν εξαϋλωθεί, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει πέσει κατά 70% από τα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο του 2021.

Η ύφεση στις ΗΠΑ έχει μία αιτία: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες από τότε που ο πρόεδρος της Fed Jay Powell αύξησε τα επιτόκια κλείνοντας την κάνουλα του φθηνού χρήματος, που τροφοδότησε την κερδοσκοπία της εποχής Covid, προκαλώντας… κρίση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τον Μάιο, η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του bitcoin και των altcoins πίεσε τα επιχειρηματικά μοντέλα σε οριακό σημείο, αποκαλύπτοντας απάτες και κακοδιαχείριση. 

Η πρώτη μεγάλη ρωγμή εμφανίστηκε όταν το stablecoin terra και το συνδεδεμένο με αυτό token luna κατέρρευσαν μόλις σε μία νύχτα σε αυτό που ονομάστηκε «η μεγαλύτερη και πιο σύντομη καταστροφή πλούτου» στην ιστορία της κρυπτογράφησης». 

Αυτό το ρεκόρ θα δοκιμαστεί σύντομα. Τα hedge fund Three Arrows, οι δανειστές Celsius, το Voyager Digital και BlockFi, αλλά κυρίως η αυτοκρατορία FTX του Sam Bankman-Fried, έχουν κηρύξει πτώχευση. 

Αλλά, για τους θιασώτες της κρυπτογράφησης, αυτά τα γεγονότα είναι μέρος ενός φυσικού κύκλου ανανέωσης. Οι αγορές δελεάζουν τζογαδόρους και τυχοδιώκτες. Όμως, οι κρυπτοχειμώνες αραιώνουν το κοπάδι. 

Οι βετεράνοι κρυπτοναύτες θα σας μαγέψουν με ιστορίες για το πώς ευημερούσαν στην προηγούμενη έκρηξη κρυπτογράφησης, το 2017, και ξεπέρασαν το κρύο που κράτησε μέχρι την απόψυξη του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη λατρεία της κρυπτογράφησης, τα κέρδη της επόμενης άνθησης σπέρνονται κατά την περίοδο αγρανάπαυσης. Αλλά για τους επικριτές, το φετινό κραχ και οι απώλειες δισεκατομμυρίων έχουν αποκαλύψει τα λάθη στην παράνομη, αυτοδιοικούμενη κρυπτόσφαιρα. 

Το ερώτημα είναι εάν οποιαδήποτε εμφάνιση του οράματος της κρυπτογράφησης για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση θα επιβιώσει προϊόντος του χρόνου.