«Το 90% των καταθέσεων που έκαναν φτερά δεν πρόκειται να επιστρέψουν»!

«Το 90% των καταθέσεων που έκαναν φτερά δεν πρόκειται να επιστρέψουν»!

Τι δείχνει μελέτη της Morgan Stanley για την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έρευνα που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το τμήμα ανάλυσης της Morgan Stanley δείχνει ότι το 90% των καταθέσεων που έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες δεν ενδέχεται να επιστρέψουν, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 829 καταναλωτές ηλικίας άνω των 18 ετών μέσω του διαδικτύου. Η διαδικασία των ερωταπαντήσεων έλαβε χώρα μεταξύ 26 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου του 2016.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 3 μήνες, με μεγαλύτερο ρυθμό σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, ενώ περισσότεροι συμμετέχοντες «βλέπουν» νέα επιδείνωση στο άμεσο μέλλον.

Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Το 62% των συμμετεχόντων δε νιώθει άνετα να καταθέτει νέα χρήματα στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται σταθερά στις τελευταίες έρευνες. Ένα θετικό εύρημα είναι ότι το 70% δεν προτίθεται να αποσύρει χρήματα από τις τράπεζες, ωστόσο, το 80% εκείνων που έβγαλαν χρήματα όταν ένιωσαν ανασφάλεια δεν τα έχουν επιστρέψει και το 93% δεν σκοπεύει να τα επιστρέψει.

Παρά τη σημαντική και συνεχιζόμενη πτώση του κόστους των καταθέσεων σε πιο κανονικά επίπεδα, οι τραπεζικές διοικήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αυτό δείχνει και η έρευνα. Λιγότεροι από το 20% περιμένουν να κερδίσουν περισσότερα από τις καταθέσεις τους, ενώ σχεδόν το 90% αναμένει τα επιτόκια των δανείων να παραμείνουν σταθερά ή να αυξηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι τα spreads θα παραμείνουν ως έχουν μεσοπρόθεσμα.