Το αριστούργημα που γλίτωσε από τα σκουπίδια, «έπιασε» 25 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία και πλέον θα εκτίθεται στο Λούβρο

Το αριστούργημα που γλίτωσε από τα σκουπίδια, «έπιασε» 25 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία και πλέον θα εκτίθεται στο Λούβρο
This picture taken on October 24, 2023 shows Louvre Pyramid, designed by Chinese-American architect Ieoh Ming Pei, standing at the Louvre museum in central Paris. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION Photo: AFP
Η... οδύσσεια του θησαυρού του 13ου αιώνα.

Το Μουσείο του Λούβρου απέκτησε ένα αριστούργημα του 13ου αιώνα, αφού είχε σχεδόν απορριφθεί ως άχρηστο.

Ανακαλύφθηκε κρεμασμένο σε μια κουζίνα κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης σπιτιού στην επαρχιακή Γαλλία και προοριζόταν για τα σκουπίδια, το έργο «Christ Mocked» του Φλωρεντινού δασκάλου Cimabue ανακηρύχθηκε εθνικός θησαυρός και θα βρει τη νέα του στέγη στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο στο Παρίσι.

Οι Times ανέφεραν ότι ο πίνακας βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εκκαθάρισης σπιτιού το 2019. Ο πίνακας, που αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν είχε καμία αξία, πωλήθηκε τελικά σε δημοπρασία έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ιδιοκτήτρια, μια γυναίκα 90 ετών, δεν γνώριζε ότι έβλεπε καθημερινά έναν θησαυρό τέχνης, πιστεύοντας ότι ήταν μια άχρηστη εικόνα από τη Ρωσία που σκόπευε να πετάξει στα σκουπίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγοραστές, οι Χιλιανοί δισεκατομμυριούχοι Álvaro Saieh Bendeck, οικονομολόγος, και η σύζυγός του Ana Guzmán Ahnfelt, αρχιτέκτονας, το αγόρασαν για την ιδιωτική τους συλλογή. Ωστόσο, βρήκαν εμπόδιο όταν η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε στον πίνακα την άδεια εξαγωγής.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε την πολιτιστική σημασία του αριστουργήματος και το ανακήρυξε εθνικό θησαυρό. Στη συνέχεια έδωσε στο Λούβρο 30 μήνες προθεσμία για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την απόκτησή του. Πρόσφατα, το μουσείο και οι ιδιοκτήτες του πίνακα κατέληξαν σε συμφωνία, εξασφαλίζοντας τη θέση του έργου στη συλλογή του Λούβρου.

Η Laurence des Cars, η διευθύντρια του Λούβρου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την απόκτηση του έργου, δηλώνοντας ότι είναι «μεγάλη χαρά» που απέκτησε τον πίνακα. Σύμφωνα με το Insider, το ποσό που πλήρωσε το Λούβρο γι’ αυτόν παραμένει άγνωστο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: