Το ασύλληπτο ποσό που θα χρειαζόταν καθημερινά το «Άστρο του θανάτου» του Star Wars

Το ασύλληπτο ποσό που θα χρειαζόταν καθημερινά το «Άστρο του θανάτου» του Star Wars

Ο πλανήτης-λέιζερ της διάσημης σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε ποτέ να βρει τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν.

Ο βρετανικός πάροχος ενέργειας Ovo «σκότωσε» πολλές ώρες ερευνών για να διαπιστώσει πόσα χρήματα θα χρειάζονταν για να συντηρηθεί καθημερινά ο κταστροφέας πλανητών της διάσημης σειράς ταινιών Star Wars με την ονομασία «Άστρο του Θανάτου».

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης αυτής, το δημιούργημα της φαντασίας του Τζορτζ Λούκας θα απατούσε ημερησίως το αστρονομικό ποσό των 7,8 οκτάκις εκατομμυρίων δολαρίων!

Κι αν κάποιος θελήσει να αποτυπώσει το ποσό ολογράφως, τότε το αποτέλεσμα είναι αυτό: $7,800,000,000,000,000,000,000,000,000.

Τα αυτά χρήματα αντιστοιχούν σήμερα σε 100 τρισεκατομμύρια φορές τα 70 τρισ. δολάρια -δηλαδή το ετήσιο ΑΕΠ όλων των οικονομιών του πλανήτη- ή αλλιώς 30 τρισ. φορές τα 200 τρισ. δολάρια, όσο δηλαδή κοστολογείται η αξία κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής πάνω στη Γη!

Η ανάλυση της Ovo πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον φυσικό και μπλόγκερ Stephen Skolnick και τον καθηγητή μαθηματικών του Dartmouth, Alexander Barnett. Βάση της μελέτης ήταν η προσέγγιση ενός ορθού επιχειρηματικού μοντέλου, ακόμη κι αν αυτό αποτελούσε την αιτία για να τιναχθεί ένας πλανήτης στον αέρα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η έρευνα υπολόγισε ότι θα χρειάζονταν καθημερινά 52 δισ. δολάρια για φωτισμό και 200 δισ. δολάρια για το πλύσιμο των ρούχων.

Αυτό όμως που χρειάζεται ασύλληπτα κεφάλαια είναι το λέιζερ, που σκοπό έχει να καταστρέψει με μια ριπή ολόκληρους πλανήτες. Αυτό το όπλο θα χρειαζόταν πηγή ενέργειας κατά 3 εκατ. φορές ισχυρότερη από τον Ήλιο του δικού μας ηλιακού συστήματος για να φορτίσει, με κόστος σχεδόν 8 οκτάκις εκατομμύρια δολάρια για κάθε βολή (πάντως δεν υπολογίστηκε πόσες φορές τη μέρα θα μπορούσε αυτό το όπλο να πυροβολήσει).

Όλα αυτά βέβαια αφορούν τον ανθρώπινο πολιτισμό σε έναν μόνο πλανήτη. Στη μυθολογία του Star Wars, η «Αυτοκρατορία» είχε υπό τον έλεγχό της περίπου 1,5 εκατ. πλανήτες, με 69 εκατ. αποικίες ανθρώπων ή εξωγήινων ειδών με ευφυΐα. Επομένως, σε αυτήν την ακραία περίπτωση, τα πράγματα φαίνονταν πιο εύκολα.

Ήταν όμως έτσι;

Ακόμη κι αν προϋποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι πλανήτες και αποικίες παρήγαγαν πλούτο με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν της πραγματικής Γης, τα πράγματα φαίνονται εξίσου αδύνατα. Κι αυτό διότι θα χρειαζόταν ετησίως το ποσό των 5 εις την 21η εκατ. δολαρίων, ή αλλιώς μισό εξάκις εκατ. δολάρια. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εάν ο Αυτοκρατορικός φόρος περιοριζόταν στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 50%, και ο προϋπολογισμός του Άστρου του Θανάτου έφτανε το 70% του συνολικού παραγόμενου πλούτου της Αυτοκρατορίας. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες, θα ήταν αδύνατον έστω και να πλησιάσει αυτή η προσπάθεια τα 852 οκτάκις εκατ. δολάρια που θα χρειάζονταν κάθε χρόνο.

Με άλλο λόγια, το Άστρο του Θανάτου θα τίναζε στον αέρα την οικονομία ολόκληρης της Αυτοκρατορίας πολύ πιο γρήγορα από όσο χρειαζόταν για να καταστρέψει έναν πλανήτη. Οπότε, το πιο πιθανό θα ήταν να μην κατασκευαζόταν ποτέ εξ αρχής!