«Το brain drain είναι ό,τι πιο τρομακτικό έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα»

«Το brain drain είναι ό,τι πιο τρομακτικό έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα»
Photo:

«Η αποχώρηση των λαμπρότερων μυαλών από τη χώρα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την οικονομική κρίση», γράφει το Marketwatch. 

«Η Αρχαία Ελλάδα ήταν κάποτε μαγνήτης της παγκόσμιας πνευματικής ελίτ. Η επιστημονική εργασία στην Ελλάδα συνέβαλε στα πάντα, από τη λογική και τη φιλοσοφία μέχρι την πολιτική που αποτέλεσε βάση του σύγχρονου πολιτισμού.

Όμως, την ώρα που η Ελληνική Δημοκρατία αγωνίζεται να επιτύχει μια συμφωνία για να επιστρέψει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ στους διεθνείς πιστωτές της, έρχεται επίσης αντιμέτωπη με την εξάντληση του πιο σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου: το ανθρώπινο κεφάλαιο», σημειώνεται σε άρθρο γνώμης που φιλοξενείται στο Marketwatch.

Ένα καταστροφικό brain drain οδηγεί μακριά από την Ελλάδα τα καλύτερα και πιο λαμπρά μυαλά του εργατικού δυναμικού της χώρας, όπως δείχνει σειρά εκθέσεων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποχώρηση 18.000-200.000 υψηλής εκπαίδευσης πολιτών. Η «διαρροή» αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των απόφοιτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας», συμπληρώνει το δημοσίευμα του Marketwatch.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου τον Μάρτιο του 2014, η οποία φιλοξενείται στο άρθρο του Marketwatch, το 88% όσων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχει πτυχίο πανεπιστημίου και από αυτούς, το 60% έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα και το 11% διδακτορικό τίτλο.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 79% εκείνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν δουλειά στη χώρα, όμως πίστευαν σε ποσοστό 50% πως «δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα» και σε ποσοστό 25% πως «δεν υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες.