Το Brexit αφήνει τρύπα 25 δισεκατομμυρίων λιρών στον βρετανικό προϋπολογισμό

Το Brexit αφήνει τρύπα 25 δισεκατομμυρίων λιρών στον βρετανικό προϋπολογισμό

Τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης θα μειωθούν έως και κατά 31 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2019,

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντιμέτωπη με τρύπα 25 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό της εξαιτίας του Brexit, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies – IFS).

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών εσόδων θα πλήξει τον προϋπολογισμό και θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού, σύμφωνα με τη γνωστότερη ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης στα οικονομικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τίτλος της μελέτης είναι χαρακτηριστικός: «Ο χειμώνας έρχεται».

Τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης θα μειωθούν έως και κατά 31 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2019, αν δεν υπάρξει κάποια βασική αλλαγή πολιτικής.

Αν διακόψει όλες τις πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 6 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Όμως, αυτό το ποσό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων.

Ο προϋπολογισμός αποτελούσε πρόκληση για τη Βρετανία και πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Όμως, το IFS προβλέπει τα πράγματα να χειροτερέψουν ως αποτέλεσμα του Brexit, εξέλιξη η οποία δημιούργησε έναν τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας γύρω από τη μελλοντική σχέση της χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς και άλλοι οργανισμοί που εξειδικεύονται στις οικονομικές προβλέψεις εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε σχέση με την περίοδο πριν το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση πρόκειται να αποκαλύψει το σχέδιό της για τις δαπάνες σε δύο εβδομάδες από τώρα. Ήδη, ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος μέχρι το 2019 έχει εγκαταλειφθεί.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι οι επίσημες συνομιλίες με την ΕΕ θα αρχίσουν πριν τον Μάιο του 2017. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019. Αυτό το σχέδιο όμως τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να συμμετάσχουν κι αυτά στη διαδικασία.

Πηγή: CNN money