Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ είναι απίθανο να συμμορφωθεί με την εντολή αλλά η απόφαση-ορόσημο θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, την πόλη στη νότια Γάζα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει υπό άθλιες συνθήκες.

Το Ισραήλ είναι απίθανο να συμμορφωθεί με την εντολή, την οποία το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει εξουσία να επιβάλει, αλλά η απόφαση-ορόσημο θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέδωσε το αερικανικό NBC News.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Δικαστήριο αναφέρει πως το Ισραήλ πρέπει να παρουσιάσει εντός μήνα την πρόοδο του στην εφαρμογή της απόφασης.

Διαβάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ή Παγκόσμιου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του σώματος Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε ότι η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει επιδεινωθεί από την τελευταία φορά που το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τη βελτίωσή της.

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια στο κυβερνείο της Ράφα, η οποία μπορεί να επιφέρει στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει» σημείωσε ο ίδιος.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και δήλωσε ότι πρέπει να παράσχει πρόσβαση στον πολιορκημένο θύλακα σε ερευνητές.

Η εντολή εγκρίθηκε από την ομάδα των 15 δικαστών από όλο τον κόσμο με ψήφους 13-2, ενώ αντίθετοι ήταν μόνο οι δικαστές από την Ουγκάντα και το ίδιο το Ισραήλ.

Εκδόθηκε μια εβδομάδα μετά το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το ΔΔΔ είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών. Οι αποφάσεις του είναι οριστικές και δεσμευτικές, αλλά έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν. Το δικαστήριο δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Έξω, μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών ανέμιζε σημαίες και έπαιζε ραπ σε ένα μπουμ-μπόξ καλώντας για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν σε μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: