To ΔΝΤ διαψεύδει ότι ζητάει περισσότερα μέτρα, επιμένει για χρέος

To ΔΝΤ διαψεύδει ότι ζητάει περισσότερα μέτρα, επιμένει για χρέος
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όχι σε περισσότερη λιτότητα» λέει ο εκπρόσωπος του Ταμείου – «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ραις, διαψεύδοντας ότι το Ταμείο επιδιώκει περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα.

Ο Τζέρι Ραις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί. Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν “απ΄αρχής” (upfront). Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την εκλογή Τραμπ και αν θα επηρεάσει τη στάση του Ταμείου για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές του νέου πλανητάρχη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν η εμπορική και διεθνής οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ θα είναι επιβλαβής για την παγκόσμια ανάπτυξη. “Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι στην πραγματικότητα αυτές οι πολιτικές και θα κάνουμε μια εκτίμηση όταν έρθει η ώρα”, πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως το εμπόριο έχει αποδειχθεί μηχανή ανάπτυξης και έχει βοηθήσει πολλούς να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότητα οι αρνητικές συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι η απώλεια θέσεων εργασίας.

“Για εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει στο περιθώριο, πρέπει να εφαρμόσουμε περισσότερα μέτρα που θα βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις”, είπε.

Κατά παράδοση, το ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών συνόρων και της απελευθέρωσης του εμπορίου όμως πρόσφατα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τα “ελαττώματα” της παγκοσμιοποίησης, κυρίως με αφορμή το δημοψήφισμα της Βρετανίας υπέρ του Brexit, τον περασμένο Ιούνιο.