Το Υπερταμείο περνά στην εποχή των ανοιχτών δεδομένων

Το Υπερταμείο περνά στην εποχή των ανοιχτών δεδομένων
Οι επτά θυγατρικές του Υπερταμείου μοιράζονται πολύτιμα δεδομένα με εταιρείες, start ups και τα ερευνητικά κέντρα.

Το Νέο Open Data και το Open API hub παρουσίασε η διοίκηση του Υπερταμείου δίνοντας μια γεύση της ψηφιακής στρατηγικής που ακολουθεί και της μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης που επιδιώκει να έχει με τον Έλληνα πολίτη.

Εστιάζοντας στην σημασία των ανοιχτών δεδομένων, ο Στέφανος Γιουρέλης, Deputy CEO του Υπερταμείου τόνισε πως τη δεκαετία 2010  – 2020 ήταν τεράστια η αύξηση που καταγράφηκε στα δεδομένα, σχεδόν της τάξης του 5.000%, εκτοξεύοντάς τα από  1,2 τρισ.. GB σε 59 τρισ. GB.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΟΥΡΕΛΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ CEO ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΟΥΡΕΛΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ CEO ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ

«Το 2025 η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να αγγίξει σε αξία τα 550 δισ. ευρώ. Μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις και η Ελλάδα έχει όλα τα προσόντα για να αναπτυχθεί και να αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο ανοιχτών δεδομένων παγκοσμίως. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις επενδύσεις θα αποτρέψουμε το “brain drain”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουρέλης.

Όπως είπε περνάμε πλέον σε μια νέα μορφή οικονομίας, την οικονομία των δεδομένων όπου η συγκέντρωση και η σωστή διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων σε κλάδους όπως αυτός της ενέργειας, των μεταφορών και της αγροτικής παραγωγής, συμβάλει στην πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

«Τα open data αποτελούν σημαντική πηγή τροφοδοσίας για την καινοτομία. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος κόμβος που δημόσιες επιχειρήσεις διαχειρίζονται και διοικούν αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα. Είναι μία δημόσια περιουσία που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και στόχος μας είναι η διαρκής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός με όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό».

Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού από τις θυγατρικές του Υπερταμείου όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός ταχυδρόμος, οι έξυπνοι σταθμοί διακίνησης δεμάτων, η διαχείριση και παρακολούθηση του στόλου των ΕΛΤΑ, οι έξυπνοι μετρητές και σταδιακά η ψηφιακή διαχείριση του νερού και των λυμάτων από την πλευρά των ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, η ψηφιοποίηση του αρχείου ακινήτων του ΕΤΑΔ και οι συμβάσεις smart lease με χρήση τεχνολογίας blockchain, η real time πληροφόρηση επιβατών, η προβλεπτική συντήρηση οχημάτων, η τηλεματική και η προκράτηση εισιτηρίων στα ΜΜΜ, ενώ σε επίπεδο διακίνησης τροφίμων ο ΟΚΑΑ και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το internet of things και χάρη στη χρήση αισθητήρων θα γνωρίζει την ακριβή κίνηση και κυκλοφορία, αλλά και τις συνθήκες συντήρησης των αγαθών.

«Στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε την κουλτούρα ενός μοντέλου διακυβέρνησης ανοιχτών δεδομένων και επιδιώκουμε συνέργειες με το οικοσύστημα. Η αγορά ανοιχτών δεδομένων το 2019 αγγίζει τα 184,4 δισεκατομμύρια  ευρώ και υπολογισμοί δείχνουν ότι ως το 2025 θα διαμορφωθεί κοντά στα 334, 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το Open Data βγήκε στον αέρα το Δεκέμβρη του 2021 και έκτοτε γίνονται διαρκείς ενημερώσεις και επικαιροποίησεις. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν δεδομένα και αντίστοιχα να προτείνουν συνεργασίες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 43 σύνολα δεδομένων από εφτά θυγατρικές και για την υλοποίηση, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του hub ανάδοχος ήταν η Crowdpolicy λαμβάνοντας ένα budget της τάξης των 150.000 ευρώ στο οποίο όμως δεν συμπεριλαμβάνεται και το κόστος που σχετίζεται με τους πόρους των θυγατρικών.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δεδομένων είναι προσβάσιμο σε επιχειρήσεις, start ups και ερευνητικά κέντρα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δεδομένα είναι προσωπική ιδιοκτησία κάθε θυγατρικής αυτά που είναι επιχειρησιακά δίνονται υπό προϋποθέσεις.

«Θέλουμε να δημιουργηθεί στη χώρα μια κουλτούρα ανοιχτών δεδομένων και εξετάζουμε διεθνείς συνέργειες καθώς παρακολουθούμε αντίστοιχες αξιολογείς πρωτοβουλίες που τρέχουν στο εξωτερικό. Στα σκαριά βρίσκεται ένα σχέδιο δράσεων που αφορά την κυβερνοασφάλεια, όπως επίσης και μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για το σύνολο σχεδόν των θυγατρικών του Υπερταμείου».

Ο κ. Γιουρέλης υπογράμμισε πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις έγκεινται στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, στην ανάπτυξη συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας, στις λειτουργίες διαχείρισης των δεδομένων, στην ανάπτυξη “έξυπνων” υποδομών και υπηρεσιών, όπως επίσης στις δεξιότητες και την επανακατάρτισή του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού.