Το «Καστελόριζο» εξαπλώνεται και στη Γλυφάδα

Το «Καστελόριζο» εξαπλώνεται και στη Γλυφάδα

Ο Αντώνης Σταύρου επενδύει μέσα στην κρίση σε ένα νέο εστιατόριο στα νότια προάστια.

Ένα νέο μέλος προσθέτει στην «οικογένειά» του ο Όμιλος Καστελόριζο, επεκτείνοντας μέσα στην κρίση το δίκτυο των εστιατορίων του με μια επένδυση στην περιοχή της Γλυφάδας, της τάξης των 150.000 ευρώ.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, του εστιατορίου Ramino, που θα υποδεχτεί του πρώτους πελάτες το Νοέμβριο. Ο Αντώνης Σταύρου, επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο και ένας εκ των ιδρυτών του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών μίλησε στο Fortune Greece για το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης.

Πενταπλασιασμός κερδών και αύξηση 20,16% του τζίρου το 2014.

Μολονότι είναι αρκετοί οι νέοι επιχειρηματίες που έχουν στραφεί στον κλάδο της εστίασης, θεωρώντας τον ως ασφαλές επιχειρηματικό καταφύγιο, στην πράξη λίγοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που βλέπουν κερδοφόρους ισολογισμούς.

Ο όμιλος Καστελόριζο πέτυχε τη χρονιά που μας πέρασε πενταπλασιασμό κερδών και αύξηση 20,16% του τζίρου του, μεγέθη τα οποία διαμορφώθηκαν στα 424.717 ευρώ και 6,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μια άνοδος της τάξης του 20% στο τζίρο και τα κέρδη, η οποία οφείλεται στο ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος μαθαίνει τα εστιατόριά μας και μας εμπιστεύεται» αναφέρει ο κ. Σταύρου τονίζοντας πως όταν πουλάς καλή ποιότητα φαγητού σε εστιατόρια που δεν στοιχίζουν ακριβά για τον πελάτη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τότε μπορείς να αντεπεξέλθεις στους δύσκολους καιρούς που διανύει η αγορά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε μια κουζίνα, οπότε η εξοικείωση με το χώρο είναι μεγάλη και δεν φοβάμαι να πάρω το ρίσκο. Έπειτα το νέο εστιατόριο που ανοίγει θα είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από αυτά που ήδη υπάρχουν στον όμιλό μας».

Στόχος να επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο των εστιατορίων.

Ξεκινώντας από το πρώτο εστιατόριο του ομίλου τη δεκαετία του ’80 στις Τζιτζιφιές, σήμερα ο όμιλος διαθέτει τα εστιατόρια Καστελόριζο σε Κηφισιά και Βάρκιζα, τους Ορίζοντες στο Λυκαβηττό, το Όμικρον στη Νέα Ερυθραία, το Κ Grill, το Ρακί Μεζέ, και το Mezze Glyfada. Ο ίδιος παραδέχεται πως σαν επιχειρηματίας είναι συντηρητικός και με δεδομένη την παρούσα εικόνα της αγοράς του είναι δύσκολο να προβεί σε προβλέψεις. «Σίγουρα πάντως είναι στα σχέδιά μας και άλλα εστιατόρια στο μέλλον. Προς το παρόν κρατάμε στάση αναμονής».

«Το άνοιγμα ενός εστιατορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο κ. Σταύρου θεωρεί πως η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για κάποιον που θέλει να επιχειρήσει στη χώρα, ενώ πεποίθησή του είναι πως για να καταφέρει να επιβιώσει θα πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή και καλή γνώση του αντικειμένου στο οποίο δραστηριοποιείται. «Δεν πρέπει να μπαίνουν άσχετοι στο επάγγελμα. Όλοι νομίζουν ότι το άνοιγμα ενός εστιατορίου είναι εύκολη υπόθεση και ότι θα βγάλουν χρήματα. Δεν είναι έτσι. Έχουν χαθεί αρκετά χρήματα στον κλάδο της εστίασης και έχουν βάλει λουκέτο πολλές επιχειρήσεις».

Όσο για το πώς βλέπει τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην επιχειρηματικότητα ο κ. Σταύρου τονίζει πως παραμένει επιφυλακτικός καθώς τα πράγματα στην αγορά είναι δύσκολα. «Ως όμιλος έχουμε κάνει το κουμάντο μας, σε ότι αφορά τη ρευστότητα, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που σκέφτεται προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της».

Σημειώνεται πως σήμερα ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί πάνω από 200 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 30 είναι ιδιοκτήτες και μέλη της οικογένειας του κ. Σταύρου.