Το μεγάλο «σαφάρι» για startups ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Αθήνα

Το μεγάλο «σαφάρι» για startups ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Αθήνα

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας έφερε το Startup Safary στην Αθήνα και μας λέει όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής νεοφυούς  επιχειρηματικότητας.

Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε έχει προσπαθήσει να ξεκινήσει μια δική του εταιρεία, όλοι θα σας δώσουν την ίδια απάντηση: τα πρώτα βήματα ήταν τα πιο δύσκολα. Όχι ότι οι επιχειρήσεις είναι γενικά μια εύκολη διαδικασία, αλλά το ρίσκο του να ξεκινάς κάτι δικό σου είναι ακόμα μεγαλύτερο…

Γιατί; Γιατί είναι όλα άγνωστα. Πώς σχεδιάζει κάποιος το επιχειρηματικό του μοντέλο, που μπορεί να στεγάσει την ιδέα του, που μπορεί να γνωρίσει άλλους επιχειρηματίες, πώς θα έχει πρόσβαση σε επενδυτές. «Σύμμαχος» σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο είναι οι άλλοι startuppers.

Η δικτύωση, το λεγόμενο networking, θεωρείται μια απ΄τις σημαντικότερες δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και ακόμα περισσότερο οι νέοι επιχειρηματίες. Μια δυνατή παρουσία στο οικοσύστημα των startups θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς με άλλους επιχειρηματίες, εδραιώνοντας τη θέση σας.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δικτυωθείς με ανθρώπους που έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και μοιράζεστε το ίδιο πάθος; Στην Αθήνα μπορεί να γίνονται δεκάδες events για startuppers,  λίγα όμως είναι αυτά που πραγματικά σε φέρνουν πραγματικά σε επαφή με άλλα άτομα που έχουν ξεκινήσει μια δική τους επιχείρηση και μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, από τα εμπόδια που συνάντησαν μέχρι το πώς κατάφεραν  να «σηκώσουν» χρήματα από επενδυτές.

Ένα από αυτά τα events είναι το Startup Safary, το οποίο «γεννήθηκε» το 2014 στο Βερολίνο απ’ τους Maciek Laskus και Clarissa Steinhöfel σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups, θεωρώντας πώς είναι οι εταιρείες που θα αλλάξουν το μέλλον του παγκόσμιου επιχειρείν.

Πρόκειται για μια «γιορτή» των νεοφυών επιχειρήσεων και των ίδιων των επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της οποίας startups, VCs, accelerators, incubators, co-working spaces και άλλες κοινότητες «ανοίγουν» τις πόρτες τους σε μια προσπάθεια να μεταδώσουν παντού το μήνυμα της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται online, επιλέγουν τις ομιλίες ή τα events που θέλουν να παρακολουθήσουν σε διάφορους χώρους και ολόκληρος ο κόσμος των startups και των ευκαιριών στον κλάδο ανοίγεται μπροστά τους.

Το Startup Safary «τρέχει» σήμερα σε πάνω από δέκα πόλεις στον κόσμο, με εκατοντάδες startups και accelerators να έχουν αποδεχτεί τη πρόταση των διοργανωτών και χιλιάδες επισκέπτες να έχουν πάρει μια γεύση του τι είναι οι startups. Η Αθήνα ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός του Startup Safary, δέκα μόλις μήνες μετά το πρώτο event στo Βερολίνο, ξεπερνώντας μάλιστα σε μέγεθος και συμμετοχή αυτό στη Γερμανία.

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ο άνθρωπος που έφερε το Startup Safary στην Αθήνα μιλά στο Fortunegreece για τη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας που επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη πόλη και αποκαλύπτει όσα θα ζήσουμε 18, 19 και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Η Αθήνα ήταν ο πρώτος «σταθμός» μετά το Βερολίνο απ’ όπου ξεκίνησε το Startup Safary. Πώς αποφασίσατε να φέρετε τη πρωτοβουλία αυτή στην Ελλάδα;

To Startup Safary είναι ένα concept το οποίο ξεκίνησε από τον ιδρυτή του Maciek Laskus στο Βερολίνο το 2013 και αυτό της Αθήνας είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός σταθμός. Για ένα Σαββατοκύριακο το οικοσύστημα των startups ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Εταιρείες , accelerators, incubators, co working spaces, service providers, VCs, προσκαλούν το κοινό να δει πώς δουλεύουν και να γνωρίσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα τους. Πρόκειται για ένα παράθυρο στον κόσμο των startup. Μια μεγάλη γιορτή για την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει, να επενδύσει, απλά να ενημερωθεί ή να δημιουργήσει τη δική του startup, πρέπει να πάει στο Startup Safary. Ακόμα κι αν έχει ήδη σχετική εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, είναι παρόλα αυτά μια καλή ευκαιρία να μάθει ποιες είναι οι ενδιαφέρουσες εταιρείες που ιδρύονται στην πόλη του.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του οικοσυστήματος στην Ελλάδα;
Εξαιρετική! Τις δύο πρώτες χρονιές, συμμετείχαν 6,5 χιλιάδες κόσμου σε περισσότερα από 180 events. Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι,  ότι το οικοσύστημα ένωσε τις δυνάμεις του και άνοιξε τις πόρτες του! Τα vibes ήταν πολύ θετικά!

Ποιο το όφελος για τους συμμετέχοντες;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια και διαλέξεις από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, αλλά και workshops, διαλέξεις, networking, ακόμα και tasting events ελληνικών προϊόντων.

Στις εκδηλώσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλοι. Μικροί και μεγάλοι. Επιχειρηματίες, φοιτητές, startuppers, άνθρωποι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ή αναζητούν ευκαιρίες καριέρας, αλλά και όσοι θέλουν να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από ένα πολύ πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κ.λπ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, εκεί όπου χτυπά ο παλμός της startup κοινότητας της Αθήνας και θα ενωθούν σε μια διαδρομή, δημιουργώντας τον πρώτο χάρτη επιχειρηματικότητας της πόλης.

Για όσους θέλουν να δουλέψουν σε startup, τα οφέλη είναι ότι μπορούν να γνωρίσουν από κοντά διάφορες εξαιρετικές εταιρείες, να δουν πού δουλεύουν, να γνωρίσουν την ομάδα τους, να καταλάβουν πραγματικά το πνεύμα της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφασίσουν εάν θα τους άρεσε να δουλεύουν με μια συγκεκριμένη ομάδα, πριν ακόμα υποβάλουν αίτηση. Ταυτόχρονα, έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να οικοδομήσουν μια αρχική σχέση, η οποία θα τους βοηθήσει και στη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους στη συνέχεια.

Για όσους θέλουν να ιδρύσουν οι ίδιοι startup, είναι μια εκπληκτική ευκαιρία μάθησης και δικτύωσης.

Πέραν του ότι έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι είδους εταιρείες έχουν ιδρυθεί από πιο έμπειρους επιχειρηματίες, να λύσουν τις απορίες τους και να δουν πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, μπορεί επίσης να γνωρίσουν πιθανούς συνεργάτες, συνιδρυτές ή πελάτες. Τέλος, καθώς στους συμμετέχοντές μας περιλαμβάνονται επίσης accelerators και επενδυτές, μπορούν να διαπιστώσουν ποιες ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους επενδύσεις. Όσο για τους επενδυτές, είναι μια ευκαιρία να βρουν εξαιρετικές εταιρείες για να επενδύσουν. Για τους υπόλοιπους είναι η ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουν το startup οικοσύστημα της πόλης τους.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν στο στο link http://athens.startupsafary.com, και να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα. Μέσα από τη σελίδα μας στο facebook (facebook.com/StartupSafaryAthens) και το twitter (@SUSAthens) μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τα νέα μας ενω το hashtag ειναι #susathens.

Κατά τη διάρκεια του event οι χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους και διοργανώνουν πρωτότυπα εργαστήρια, ενδιαφέροντα σεμινάρια, εμπνευσμένες διαλέξεις, ημέρες καριέρας, ξεναγήσεις στα «άδυτα» των startups. Παρόλ’ αυτά μια απ’ τις ανάγκες των νέων επιχειρηματιών είναι η πρόσβαση σε επενδύσεις.

Έχετε σκεφτεί να προσεγγίσετε VC’s ώστε να μπορούν να συνομιλήσουν με ενδιαφερόμενους όπως γίνεται σε άλλα event το εξωτερικού (π.χ. DLD Tel Aviv);

«Αυτό συμβαίνει, ούτως ή άλλως καθώς κάθε χρόνο έχουμε ειδικά sessions που αφορούν το κομμάτι της χρηματοδότησης….. Θα δείτε ότι και φέτος, οι εκδηλώσεις του Startup Safary Athens ειδικά στο Egg (enter gow grow) με την βοήθεια της ομάδας του κέντρου καινοτομίας της Eurobank, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους, φιλοξενούν ανθρώπους-κλειδιά σε όλους τους τομείς! Κλείνοντας έναν κύκλο 3 χρόνων, ανοίγουμε τον επόμενο… και αυτά που αρχίσαμε ήδη να ετοιμάζουμε για του χρόνου, θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά! Συγκεκριμένα, το κομμάτι της χρηματοδότησης, θα έχει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό ενώ από την επόμενη χρονιά θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην εξωστρέφεια και την συνεργασία με οικοσυστήματα από άλλες χώρες όπως αυτές των ΗΠΑ, Ισραήλ, Βερολίνου κ.ά.!»

Το Βερολίνο αναδείχθηκε η καλύτερη πόλη για να ιδρύσει κανείς την startup του. Θα μπορούσε η Αθήνα να καταφέρει το ίδιο; Σε τι υστερεί και ποια είναι τα «δυνατά» της σημεία;

Όλοι παραδέχονται ότι το δυνατό σημείο της Ελλάδας είναι το ταλέντο της! Για αυτό και το εξάγουμε με τέτοιους ρυθμούς (γελάει)! Σοβαρά τώρα, πολύ μεγάλο ποσοστό των startups εξωτερικού (ειδικά στη Silicon Valley) φιλοξενούν Έλληνες developers, σχεδιαστές, οικονομολόγους… Τόσο σε επίπεδο ιδεών, όσο και στο επίπεδο της εφαρμογής τους, οι Έλληνες επαγγελματίες χαίρουν βαθιάς εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι να κάνουμε αυτό το μαγικό πράγμα να μπορέσει να δουλέψει επί ελληνικού εδάφους και το κράτος να νομοθετήσει με γνώμονα τις νέες αυτές startup επιχειρήσεις βάζοντάς τους τα λιγότερο δυνατά εμπόδια και δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία για την δημιουργία καινοτομίας, ανάπτυξης και φυσικά θέσεων εργασίας. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αν και με τόσες ελλείψεις, βγάζει εκπληκτικούς επιστήμονες. Ε, με λίγο πότισμα, αυτό θα φέρει καρπούς! Το Startup Safary Αthens αναδεικνύει τις τάσεις, τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Ελλάδας που αξίζουν την προσοχή μας, αυτή είναι η δουλειά μας! Σε τι υστερούμε; Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας, αλλά κι αυτό όσο περνούν τα χρόνια, φτιάχνει!»

Ποιοι θα συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα;

«Οι χώροι που θα υποδεχτούν φέτος τον σημαντικότερο όγκο των εκδηλώσεων είναι: το egg – enter•grow•go έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για FinTech το Σάβατο και σημαντικούς ομιλητές όπως ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσσίου (Found.ation/TEDxAthens), ο Σωτήρης Συρμακεζης (Γενικος Δ. & Group Digital Officer Eurobank), ο καθηγητής Δουκίδης Γιώργος (ELTRUN-ΟΠΑ) ο πρόεδρος του Hellenic Startup Association Πλούσσας Σωκράτης αλλά και γυναικεία επιχειρηματικότητα με ομιλία που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου όπου θα συμμετεχουν η Ξένια Κούρτογλου, Ελευθερία Ζούρου και η Αγγελίνα Μιχαηλίδου, ομιλία του CEO του Repower Greece, Αλέξανδρου Κωστόπουλου, για τα Soft Skills, κοινωνική επιχειρηματικότητα, με ομιλητή την Χριστίνα Φίλη Διευθύντρια του γραφείου της ASHOKA στην Ελλάδα, Funding, ICT κλπ την Παρασκευή που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Aρκετές δράσεις θα γίνουν επίσης στο Orange Grove όπου η Ιλιάδα Κοθρά και η πλατφόρμα Living Postcards θα μας παρουσιάσουν 8 νέες γυναίκες επιχειρηματίες την Κυριακή το απόγευμα, και στο Yoleni’s όπου εδώ θα μιλήσουμε κυρίως για τις agro food startups, ενώ θα γίνουν και πολλά tasting events όπου θα ανακαλύψουμε νέους παραγωγούς τροφίμων και ποτών.

Θα υπάρξουν ακόμα ομιλίες γύρω απο τον agro food τομέα και το επιχειρείν με ομιλητές όπως τον Aλέξανδρο Κουρή ιδρυτή και ceo της μπύρας Νisos και τον Άρη Κεφαλογιάννη CEO της Gaea, γνωριμία με τον CEO και την ομάδα της Yoleni’s.

Ενδιαφέρον πρόγραμμα έχουν ετοιμάσει και τα Found.ation (για την Υγεία και το Health 2.0 , οι μέντορες του ΤΗΕΑ θα υποδεχθούν επίδοξους επιχειρηματίες, το Romantso θα μας συστήσει τις εταιρίες που φιλοξενεί και εκεί θα γίνει το closing party την Κυριακή το βράδυ, στο The Cube το CHIVAS THE VENTURE θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Chivas – The Venture όπου προσκαλεί τους Έλληνες startuppers να διεκδικήσουν μέρος χρηματοδότησης 1 εκατ. δολάρια για την επιχείρησή τους, ενω στο K44 η δημοσιογράφος Δώρα Παυλίδου έχει ετοιμάσει ενα μοναδικό πρόγραμμα όπου μεταξύ άλλων θα μας μιλήσουν απο το Λονδίνο ο editor at large του Tech Crunch Mike Butcher για και οι ιδρυτές της Weengs η οποία πρόσφατα ελαβε χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ, στο Innovathens ο διακεκριμένος Brand Strategist Δημοσθένης Μπρούσαλης θα μας μιλήσει για Branding for Startups και άλλοι…

Τι να περιμένουμε απ’ το φετινό event;

Να περιμένετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Βλέποντας αυτά που έχουμε ετοιμάσει, μπορώ να πω ότι λυπάμαι που η τηλεμεταφορά δεν είναι ακόμη εφικτή ώστε να μπορέσω κι εγώ να είμαι ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους επιχειρηματικότητας που λαμβάνουν μέρος στο Startup Safary Athens! Eμείς περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο και φυσικά θέλουμε να έρθετε με θετική διάθεση και όρεξη να μάθουμε, να δικτυωθούμε και φυσικά να γιορτάσουμε!

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή. Πιστεύετε πώς γκρεμίζεται πλέον το στερεότυπο πώς οι γυναίκες δε μπορούν να εργαστούν σε τεχνολογικές εταιρείες;

Υπήρχε τέτοιο στερεότυπο; Οι γυναίκες ορίζουν τα πάντα, “συγυρίζουν” τα οικονομικά, “γεννάνε” καινούριες ιδέες και εμπειρίες, γράφουν πολύ καλό κώδικα! Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία “Mataroa” διδάσκει σε κορίτσια στην Κοζάνη και την Καλαμάτα να προγραμματίζουν, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι γυναίκες είναι εδώ για να μείνουν, φυσικά. Πρέπει να έχουν το χώρο που τους αξίζει και όχι να τον διεκδικούν. Πιστεύουμε λοιπόν, και αυτός είναι και ο λόγος που είναι στο επίκεντρο φέτος, ότι η γυναίκα μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις. Και πρέπει να της δώσουμε τα εργαλεία, τις διασυνδέσεις, τους τρόπους και τις μεθόδους για να τις δώσει. Η δύναμη και οι ικανότητες της γυναίκας είναι απλώς απεριόριστα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζονται στον επαγγελματικό τους χώρο, να αυξήσουμε τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν και να μειώσουμε τους λόγους που τις εμποδίζουν να επιχειρήσουν, να τολμήσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν».

Σημαντικό ρόλο θα παίξει εξίσου και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και το fintech. Το γεγονός πως καλύπτεται ένα τόσο μεγάλο εύρος θεμάτων δείχνει κάποια τάση;

Δεν είναι τάση. Είναι ανάγκη της κοινωνίας αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κοινωνία χρειάζεται άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις καθώς και το ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πρέπει να μεταμορφωθεί, να αναγεννηθεί και να μπορέσει να εξυπηρετήσει νέες ανάγκες, πελάτες και συσκευές με διαφορετικά εργαλεία και τρόπο σκέψης. Μεγάλο μέρος όλων αυτών θα καλυφθεί μέσα από το Startup Safary Athens στον χώρο του egg (enter go grow) όπου η ομάδα του σε συνεργασία με το Κεντρο Καινοτομίας της Eurobank και την επιμελήτρια της συγκεκριμένης ενότητας, έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό και πολύ πλούσιο πρόγραμμα για το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

Πώς έγινε η επιλογή των φετινών curators ambassadors και ποια η συμβολή τους;

Θέλαμε να είναι δυναμικές και αυτοδημιούργητες και να έχουν expertise πάνω στους τομείς που είχαμε σκοπό να αναπτύξουμε στην φετινή διοργάνωση. Επιθυμούσαμε να έχουν πραγματοποιήσει αρκετά από τα όνειρά τους για να θεωρούνται επιτυχημένες αλλά όχι τα περισσότερα ώστε να είναι κουρασμένες!

Βασικό χαρακτηριστικό τους: Να ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους και να μην επαναπαύονται ποτέ!

Οι πρέσβειρές μας για φέτος είναι η  Ελευθερία Ζούρου CEO του Doctoranytime η οποία επιμελείται την θεματολογία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, η Μαρία Λεοντίου Head of Innovation Centre of Eurobank η οποία έχει αναλάβει την επιμέλεια του προγράμματος για το #FinTech και η Χριστίνα Φίλη Διευθύντρια του γραφείου της ASHOKA στην Ελλάδα, η οποία επιμελείται το πρόγραμμα σχετικά με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα!

Έχουν ενεργή συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες, λένε τη γνώμη τους, αλλάζουν τα πάνελ, διαμορφώνουν το πρόγραμμα και μέχρι την τελευταία στιγμή, νομίζω ότι θα φέρουν σε πέρας ένα μοναδικό πολύ-event!

Για περισσότερες πληροφορίες για το Startup Safary Athens μπείτε στο www.athens.startupsafary.com επιλέξτε την δράση που σας ενδιαφέρει και κλείστε θέση καθώς σε πολλά events οι θέσεις είναι περιορισμένες. Εγγραφές στα events γίνονται στο sched https://startupsafaryathens2016.sched.org/ και συμπληρωματικά μέσα από το Eventbrite.
Facebook www.facebook.com/startupsafaryathens
Twitter @susathens
#susathens #susathens16