Δεν υπάρχουν όρια στο «ταξίδι»

Δεν υπάρχουν όρια στο «ταξίδι»

Το e-satisfaction.gr και το xeperaseto.gr αποτελούν τα νέα στοιχήματα της Ξένιας Κούρτογλου.

Έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες επιχειρηματίες της γενιάς της, καθώς κατάφερε να καταστήσει από το 1988 τη Focus Bari ως τον πιο εξειδικευμένο φορέα στην Ελλάδα στις έρευνες μέσων ενημέρωσης.

Ανήσυχο πνεύμα και πολυπράγμων, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Focus Bari Ξένια Κούρτογλου λειτουργεί παράλληλα ως mentor σε γυναίκες και νέους επιχειρηματίες, ενώ το νέο στοίχημα της είναι η ανάπτυξη του e-satisfaction.gr και του xeperaseto.gr, που θα βγουν στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2015.

Κάνοντας έναν απολογισμό των 26 ετών επιτυχούς δραστηριοποίησης της Focus Bari στην Ελλάδα, η Ξένια Κούρτογλου τονίζει πως ξεκίνησε την εταιρεία της με όραμα να φέρει στην ελληνική αγορά μια έρευνα μέσων βασισμένη στα διεθνή πρότυπα, με πολύ συγκεκριμένες αρχές και αξίες και με μια φιλοσοφία που ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα, εντιμότητα, αξιοπιστία, προσφορά ουσιαστικής πληροφόρησης για την αγορά και τους πελάτες, πρωτοπορία και επένδυση στους ανθρώπους. «Για εμάς, οι άνθρωποι είναι το πρωταρχικό στοιχείο επιτυχίας. Στην περίπτωσή μας, πρόκειται για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας, ακόμη και για τους ερωτώμενους καταναλωτές, που μας δίνουν καθημερινά τη γνώμη τους. Οι συνεργασίες και οι σχέσεις πρέπει να είναι αμοιβαιότητας, win win, και να στηρίζονται στην έμπνευση».

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της ήταν δύσκολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι δραστηριοποιήθηκε σε μικρή ηλικία, σε μια άγουρη αγορά και σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου κοιτούσαν τη γυναίκα επιχειρηματία με «μισό μάτι». Ωστόσο, παραδέχεται πως τα τελευταία 15 χρόνια οι γυναίκες έχουν καταξιωθεί σε υψηλές βαθμίδες καριέρας, γιατί εδώ και 20-25 χρόνια αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση και υπάρχει διαφορετική νοοτροπία στην οικογένεια. «Αν κάτι με κράτησε στην αγορά, ήταν οι αρχές και η πίστη σε αυτό που κάνουμε. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώσεις έναν πελάτη από μια μεγάλη επένδυση που θα μπορούσε να χάσει πολλά χρήματα ή να βοηθήσεις έναν πελάτη να κερδίσει μια δουλειά όταν εσύ κάθεσαι μέχρι τις 12 το βράδυ για να τον εξυπηρετήσεις;».

Η διορατικότητα συνέβαλε επίσης στην εξέλιξη της Focus Bari, η οποία παρακολουθεί στενά την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου από την αρχή της σύστασής του. Το 2015 συμπληρώνει μάλιστα 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να μετράει το ιντερνέτ στην Ελλάδα, όταν το πρώτο νούμερο μέτρησης ήταν μόλις 0,7%. Πώς, όμως, μπορούν να είναι σίγουροι οι επιχειρηματίες για την ικανοποίηση των πελατών τους;

Την απάντηση έρχεται να δώσει το e-satisfaction.gr. Μέχρι στιγμής περίπου 85 με 90 ηλεκτρονικά καταστήματα από τον χώρο των ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης-υπόδησης, καλλυντικών, παιχνιδιών και ειδών σπιτιού χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τις υπηρεσίες της, που ξεκινούν από την ώρα που ο πελάτης «χαζεύει» το προϊόν έως την ώρα της παραγγελίας αλλά και της παραλαβής. Οι επιχειρήσεις έχουν καθημερινά feedback από τους καταναλωτές τους που τους επιτρέπει να βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους.

«Οι Έλληνες καταναλωτές ανταποκρίνονται στην αξιολόγηση, γιατί βρίσκουν το σωστά δομημένο ερωτηματολόγιο την κατάλληλη στιγμή. Το e-satisfaction έχει ήδη μια ανταπόκριση της τάξης του 35%-40%, ενώ βρίσκεται ακόμα στη φάση που δεν χρεώνει τα ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί χτίζει τη βάση δεδομένων και το ίδιο το εργαλείο».

Στόχοι είναι το 2015 ο αριθμός των ηλεκτρονικών καταστημάτων να ξεπεράσει τα 300 αλλά και η έξοδος εκτός Ελλάδας.

Εκτός από το e-satisfaction.gr, αρχές του 2015 θα βγει στον αέρα ένα καινοτόμο site, το οποίο θα κάνει online coaching. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα ανέλιξης στους χρήστες του και θα λέγεται xeperaseto.gr.

Πώς θα λειτουργεί; Κάθε άνθρωπος θα μπορεί να βάζει έναν συγκεκριμένο στόχο και η ομάδα τού xeperaseto.gr θα τον βοηθά αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Στόχος δεν είναι να ξεπεράσει κανείς μόνο τα εμπόδια της καθημερινότητας, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Παράλληλα, η Ξένια Κούρτογλου αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου της λειτουργώντας ως μέντορας σε γυναίκες και νέους επιχειρηματίες, κυρίως μέσω του European Business for Mentors και του I for U. Ειδικά για τις γυναίκες επιχειρηματίες τονίζει πως έχουν όλα τα εφόδια ώστε να πετύχουν και πως η εποχή τις ευνοεί. Αυτό που πρέπει όμως να αλλάξουν είναι η νοοτροπία, διότι εξακολουθούν να φοβούνται να τολμήσουν κάτι μεγάλο. «Ο καλός μέντορας είναι αυτός που στηρίζει τον mentee του και αναδεικνύει τα ταλέντα του. Για να κάνεις mentoring, πρέπει να έχεις περάσει από εκεί και να έχεις βιώσει εμπειρίες, προκειμένου να μπορέσεις να πείσεις. Είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό story telling και έμπνευση. Το σημείο-κλειδί είναι ότι δεν πρέπει να υπαγορεύει και να δίνει συνταγές, αλλά να στηρίζει το άνοιγμα του mentee και να τον ωθεί να σκεφτεί κάτι δικό του. Ο πραγματικός ηγέτης δημιουργεί άλλους ηγέτες, όχι ακολούθους».

Ταυτόχρονα, σκοπεύει να γράψει ένα βιβλίο για τα startups και για τη νέα μόδα που έχει δημιουργηθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις λειτουργούν στη λογική των σπερματοζωαρίων. «Θα πέσουν εκατομμύρια, αλλά θα τα καταφέρουν το πολύ δύο με τρία. Μπορεί να υπάρχει μια ιδέα που να καλύπτει μια ανάγκη, αλλά θα πρέπει κανείς να προβεί σε design, test and measure».

Οι συμβουλές που δίνει πάντα στους νέους επιχειρηματίες συνοψίζονται στο να ελέγχουν την ομάδα τους και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί σε αυτή, αλλά και στο ότι η ιδέα τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάποιας αγοράς, καλύπτοντας μια καταναλωτική ανάγκη. «Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχουν όλοι τη στόφα του επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι οραματιστής, ρισκάρει και δεν κουράζεται ποτέ. Είναι άλλη η φυσιολογία του εγκεφάλου κάποιου που κάνει για στέλεχος και άλλη του επιχειρηματία. Αυτό που χρειάζεται μια επιχείρηση δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά έναν ισχυρό ηγέτη».

Τι της δίδαξε το προσωπικό της «ταξίδι»; Ότι για να επιβιώσει κανείς σε ένα ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναπροσαρμόζεται στις επιταγές του.

Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα