Το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας

Το μεταναστευτικό θα κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας
epa05676654 (L-R) Belgium Prime Minister Charles Michel listens to French President Francois Hollande while EU Commission President Jean-Claude Juncker jokes with Greek Prime Minister Alexis Tsipras prior to the start of an European Summit in Brussels, Belgium, 15 December 2016. EU leaders meet for a one-day summit which will mainly focus on the implementation of the EU-Turkey agreement on migration and the EU Internal Security Strategy. The 27 leaders are later the same day scheduled to meet informally for a dinner to discuss the Brexit process. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Ιταλία και η αξιολόγηση της συμφωνίας με την Τουρκία κυριαρχούν στην ατζέντα των 27.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της βασικής συζήτησης των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αύριο, στη Βαλέτα της Μάλτας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αμφιλεγόμενη» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τη Λιβύη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε ΜΚΟ και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πέτυχε να ανακόψει κατά 79% τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα σε έναν χρόνο, ενώ, αντίθετα, στην Κεντρική Μεσόγειο η αύξηση των ροών έχει αγγίξει το 90%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι «παράτυπες» αφίξεις στην Ιταλία ξεπέρασαν το 2016 τις 180.000, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με πρώτη χώρα καταγωγής τη Νιγηρία.

Ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε από τις Βρυξέλλες πως οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σε μία «νέα προσέγγιση» για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, η οποία θα καταγραφεί σε μία κοινή δήλωση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εν λόγω προσέγγιση θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που ακολούθησαν στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς, όπως εξήγησε, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και οι δυσκολίες περισσότερες. «Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε κάθε ένα από τα βήματα που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη. Από το έδαφος της Λιβύης, εκπαιδεύοντας τις εγχώριες αρχές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μεταναστών στους εκεί καταυλισμούς, αλλά και την εθελοντική επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής στον θαλάσσιο χώρο μέχρι και στην ενημέρωση των μεταναστών για τις πιθανότητες που έχουν να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών έχουν προκαλέσει οι φήμες περί δημιουργίας ειδικών κέντρων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, στα οποία θα γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. «Πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι αποδεκτό να θεωρηθεί η Λιβύη ασφαλής τρίτη χώρα, ούτε να δημιουργηθούν κέντρα επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου στη Βόρεια Αφρική», τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτές οι ιδέες έχουν ακουστεί, ωστόσο, στην αυριανή σύνοδο κορυφής δεν αναμένεται να συζητηθεί αυτό το σχέδιο. «Δεν είναι ώριμο, ακόμη, κάτι τέτοιο για να τεθεί στο τραπέζι. Θα το έβλεπα περισσότερο για το μέλλον» υπογράμμισε.

Το καθεστώς λειτουργίας τέτοιων κέντρων, δηλαδή το ποιος θα τα διαχειρίζεται και θα έχει την ευθύνη εφόσον θα βρίσκονται σε έδαφος εκτός ΕΕ, είναι το βασικό πρόβλημα, στο οποίο αντιτίθενται οι ΜΚΟ και άλλοι οργανισμοί.

Διαβάστε ακόμη: Τουσκ σε δραματικούς τόνους: Η Ευρώπη είτε θα ενωθεί, ή θα παραδοθεί σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία