Το νέο απόλυτο εργαλείο μάρκετινγκ

Το νέο απόλυτο εργαλείο μάρκετινγκ
Two businessmen communicate on mobile cloud.

Τα εμπορικά σήματα βασίζονται ολοένα και περισσότερο στους διαμορφωτές κοινής γνώμης.

Πριν την εποχή του διαδικτύου, το μάρκετινγκ ισοδυναμούσε με το να ξοδέψεις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μια δημιουργική ομάδα, στο προσωπικό επικοινωνίας, και στη δημιουργία ενός μηνύματος.

«Πλέον όλα αυτά έχουν αλλάξει – έχει συμβεί μια βαθιά αποδιοργάνωση» λέει ο Μάικ Χέλερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Talent Resources, σε συνέντευξή του με τη συντάκτρια του Fortune Αν Βαντερμέι.

«Όταν έχεις έναν διαμορφωτή κοινής γνώμης που διαθέτει 30 εκατομμύρια followers, ή 20 εκατομμύρια ή 5, όλο αυτό είναι ισχυρότερο από οποιοδήποτε παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης» επισημαίνει.

Η Talent Resources είναι μία από τις πολλές νέες εταιρείες που μετασχηματίζουν σήμερα τον κλάδο της διαφήμισης, εισάγοντας την έννοια του influencer marketing, δηλαδή του μάρκετινγκ που βασίζεται στους διαμορφωτές κοινής γνώμης. Αυτό το είδος προώθησης εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των κοινωνικών μέσων, πληρώνοντας celebrities του διαδικτύου για να διαφημίσουν προϊόντα στους followers των λογαριασμών κοινωνικών μέσων που διαθέτουν.

Η πρακτική αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ εμπορικών σημάτων που δεν εμπιστεύονται τις μάλλον αναποτελεσματικές τακτικές της παραδοσιακής διαφήμισης. Ακόμα και ο διαδικτυακός γίγαντας Amazon επιδιώκει να συνεργαστεί με διαμορφωτές κοινής γνώμης μέσω του προγράμματος ‘social influencer’ που εισήγαγε πρόσφατα.

Ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, εκτός από τα συγκριτικά χαμηλότερα κόστη και την ευκολία στην παραγωγή, είναι ότι οι αναρτήσεις ενός διαμορφωτή κοινής γνώμης δεν μπλοκάρονται από ad blockers και μπορούν να είναι εξαιρετικά στοχευμένες.

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται τους celebrities που ακολουθούν και ταυτίζονται μαζί τους – γεγονός που σημαίνει ότι θα επιλέξουν και τα ίδια brands που προτιμά ο αγαπημένος τους αστέρας.

Το μυστικό; Το εμπορικό σήμα που διαφημίζεται πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το lifestyle του διαμορφωτή κοινής γνώμης που το ίδιο επιλέγει για τις ανάγκες του μάρκετινγκ. «Έχουμε απορρίψει εκατομμύρια δολάρια από προϊόντα που απλώς δεν ευθυγραμμίζονταν με το ταλέντο και τον τρόπο ζωής του εκάστοτε celebrity» λέει ο Χέλερ. «Πρέπει να είναι αυθεντικό».

Πάντως, η διαφήμιση που βασίζεται στους διαμορφωτές κοινής γνώμης εγείρει κάποια δεοντολογικά ερωτήματα. Ενώ ο καταναλωτής νομίζει ότι παρακολουθεί τις αναρτήσεις στο Instagram των ανθρώπων που θαυμάζει, στην πραγματικότητα κοιτάζει απλώς μια σειρά από διαφημίσεις.

Επίσης, οι διαφημίσεις αυτές πρέπει να γνωστοποιούνται στους χρήστες, και η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα από τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και τα εμπορικά σήματα να αποκαλύπτουν τις όποιες διασυνδέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το influencer marketing αναμένεται να αναδειχθεί σε μια αγορά 5-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το mediakix.