Το Netflix στη μάχη κατά του ρατσισμού με δωρεά- μαμούθ ύψους 120 εκατ. δολαρίων

Το Netflix στη μάχη κατά του ρατσισμού με δωρεά- μαμούθ ύψους 120 εκατ. δολαρίων
epa05290038 Netflix co-founder and CEO Reed Hastings poses at the premiere of the French television series 'Marseille', in Marseille, Southern France, 04 May 2016. The series is the first French original production for the on-demand Internet streaming media provider Netflix. The first season with eight episodes will be released worldwide on 05 May. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής του Netflix και η σύζυγός του, συμβάλλουν στη μάχη κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων με τεράστια δωρεά σε ιστορικά Κολλέγια και Πανεπιστήμια.

Ο ιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, κάνει τη μεγαλύτερη δωρεά, υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, δίνοντας 120 εκατομμύρια δολάρια σε τρία ιστορικά αφροαμερικανικά κολλέγια και πανεπιστήμια (HBCUs).

Οι δωρεές από τον Χέιστινγκς και τη σύζυγο του, Πάτι Κίλλιν, είναι οι πρώτες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από οποιοδήποτε φιλάνθρωπο ζευγάρι δισεκατομμυριούχων για αυτόν τον σκοπό.

Ο Χέιστινγκς, θα δωρίσει από 40 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε ένα από τα σημαντικότερα HBCU κολλέγια και πανεπιστήμια της Αμερικής: «Morehouse College», «Spelman College», και « United Negro College Fund (UNCF)», το οποίο χρηματοδοτεί υποτροφίες για ιστορικά μαύρα σχολεία.

Το δώρο μιλά για το πώς ορισμένοι από τους πλουσιότερους της Σίλικον Βάλεϊ, προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους πόρους τους για να υποστηρίξουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που γεφυρώνουν φυλετικά κενά, παρά το γεγονός ότι πρέπει να καθοριστεί εάν οι τεχνολογικές εταιρείες θα οδηγήσουν πραγματικά σε μια πιο θεμελιώδη αλλαγή στη δομή ισχύος της.

Το ποσό αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στις δωρεές των HBCU, οι οποίες κατά μέσο όρο είναι λιγότερες από τις μισές, σε σύγκριση με αυτές των άλλων κολλεγίων.

Οι δισεκατομμυριούχοι, αντιμετωπίζονται με περισσότερο σκεπτικισμό από ποτέ για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που λαμβάνουν γι’ αυτές, ειδικά όσον αφορά τις τεράστιες δωρεές σε ελίτ-κολλέγια.

Η περίπτωση του Χέιστινγκς, είναι πιο πιθανό να μην θεωρηθεί «ύποπτη», λαμβάνοντας υπόψη τους πληθυσμούς που υποεκπροσωπούνται. Ακόμα, ορισμένοι υποστηρικτές, μπορεί να ισχυριστούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει περισσότερο αυτά τα ιδρύματα, σε περίπτωση που επιβληθούν φόροι σε άτομα όπως ο Χέιστινγκς.

O ιδρυτής του Netflix και η σύζυγός του, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση: «Και οι δυο μας είχαμε το προνόμιο μιας εξαιρετικής εκπαίδευσης και θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερους μαθητές- ιδίως μαθητές χρώματος- να κάνουν το ίδιο ξεκίνημα στη ζωή».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επιπλέον δωρεά 120 εκατομμυρίων δολαρίων, θα βοηθήσει περισσότερους μαύρους μαθητές να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και επίσης θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να υποστηρίξουν αυτά τα ιδρύματα- βοηθώντας στην αντιστροφή γενεών ανισοτήτων στη χώρα μας».

Ο Χέιστινγκς καλεί κι άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες να χρηματοδοτήσουν επίσης ιστορικά αφροαμερικανικά πανεπιστήμια και κολλέγια.