Το… πραγματικό Succession: Τα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοχ και οι συνεχιστές της αυτοκρατορίας του

Το… πραγματικό Succession: Τα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοχ και οι συνεχιστές της αυτοκρατορίας του
(FILES) This October 26, 2004, file photo shows Chairman of News Corp. Rupert Murdoch (R), with his son Lachlan (L), in Adelaide, Australia. Rupert Murdoch will step down as chairman of his global media empire, handing the post to son Lachlan, Fox Corp. and News Corp. announced Thursday. The Australian-born 92-year-old, who built a global entertainment and news juggernaut, will shift into an emeritus status at both companies in mid-November, the companies said. (Photo by William WEST / AFP) Photo: AFP
Η οικογένεια, στην οποία βασίστηκε κατά πολλούς η δημοφιλής σειρά του HBO.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία τόσο της μητρικής εταιρείας Fox News όσο και της εταιρείας μέσων ενημέρωσης News Corp – με τον γιο του, Λάχλαν, να αναλαμβάνει τη θέση του.

Κατά την πολυετή του καριέρα, ο 92χρονος Μέρντοχ έχτισε μια αυτοκρατορία – ξεκινώντας από την εφημερίδα του πατέρα του στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας – και έγινε πολυεκατομμυριούχος. Στις ΗΠΑ, η δημιουργία του Fox News επηρέασε σημαντικά την αμερικανική πολιτική, καθιστώντας τον Μέρντοχ για κάποιους ήρωα και παρία για άλλους.

Με την πάροδο των ετών, η οικογένεια του Μέρντοχ έχει επίσης βγει στο προσκήνιο, συνοδευόμενη από ιστορίες εκδικητικών επιχειρηματικών τακτικών και ενδοοικογενειακών αντιπαλοτήτων. Ο Μέρντοχ και η οικογένειά του, ιδίως τα παιδιά του Τζέιμς, Λάχλαν, Ελίζαμπεθ και Προυντένς, λέγεται ότι αποτέλεσαν το πρότυπο της σειράς του HBOSuccession“.

Ο Μέρντοχ έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει αποκτήσει έξι παιδιά με τρεις από τις συζύγους του.

Ποιος είναι ο Lachlan Murdoch;

Ο Lachlan Murdoch είναι ένας από τους γιους του Murdoch με τη δεύτερη σύζυγό του, Anna. Με τον πατέρα του να αποχωρεί, ο Lachlan πρόκειται να γίνει πρόεδρος της News Corp. και να συνεχίσει ως διευθύνων σύμβουλος της Fox Corp., όπου εδρεύει το συντηρητικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News, τα ραδιοτηλεοπτικά και αθλητικά δίκτυα Fox και οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο Λάχλαν είναι διευθύνων σύμβουλος της Fox Corp. από το 2019, μετά την εξαγορά της 21st Century Fox από την Disney. Πριν από τη συγχώνευση, διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος της 21st Century Fox, αρχής γενομένης από το 2015 – ενώ ο αδελφός του, James, ήταν διευθύνων σύμβουλος της τότε ψυχαγωγικής επιχείρησης της Fox, σε αυτό που οι αναλυτές περιέγραψαν ως ανταγωνιστικό μοίρασμα εξουσίας, που επινόησε ο πατέρας τους.

Ο Lachlan ανέβηκε στις υψηλότερες βαθμίδες της οικογενειακής επιχείρησης, που τότε ήταν γνωστή συλλογικά ως News Corp, στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ενώ διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος από το 2000 έως το 2005, ήταν επίσης πρόεδρος των τηλεοπτικών σταθμών της Fox και εκδότης της New York Post.

Σύμφωνα με το CNN, ο Lachlan αποχώρησε προσωρινά λόγω μιας διαμάχης με το πρώην κορυφαίο στέλεχος Roger Ailes σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση του δικτύου το 2005 – προτού επιστρέψει ως εκτελεστικός πρόεδρος της 21st Century Fox περίπου μια δεκαετία αργότερα. Κατά τη διάρκεια της παύσης του, ίδρυσε την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Illyria Pty.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο James Murdoch

Ο James Murdoch είναι ο μικρότερος αδελφός του Lachlan.

Εκτός από τη θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος στην 21st Century Fox, ο James κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις στη News. Corp όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ελεγχόμενου από την οικογένεια εκδοτικού οίκου για το περιεχόμενο των εφημερίδων του, στις οποίες περιλαμβάνονται η Wall Street Journal και η New York Post.

Στην παραίτησή του το 2020, ο James – γνωστός ως ο πιο φιλελεύθερος αδελφός Μέρντοχ – δήλωσε ότι παραιτήθηκε “λόγω διαφωνιών σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της εταιρείας και ορισμένες άλλες στρατηγικές αποφάσεις”. Ο James είχε επικρίνει στο παρελθόν τις εκδοτικές αποφάσεις της News Corp και είχε δηλώσει ότι διαφωνούσε με το Fox News.

Πριν από τη θητεία του στην οικογενειακή επιχείρηση, ο James εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1995 για να αναπτύξει μια δισκογραφική εταιρεία, την Rawkus Records, η οποία αργότερα αγοράστηκε από τη News Corp, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα.

Ποια είναι η Elisabeth Murdoch

Η Elisabeth Murdoch είναι το μεγαλύτερο παιδί του δεύτερου γάμου του Murdoch.

Όπως και τα αδέλφια της, η Elisabeth άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση πριν από δεκαετίες και ήταν έτοιμη να αναλάβει παρόμοιες ευθύνες – αλλά δεν της δόθηκαν οι ίδιοι ηγετικοί ρόλοι και αργότερα ξεκίνησε τις δικές της επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Elisabeth υπηρέτησε ως διευθύνουσα σύμβουλος του Sky Networks για το British Sky Broadcasting, αλλά εγκατέλειψε την εταιρεία τη δεκαετία του 2000, αφού την παρέβλεψαν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε τη δική της ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, την Shine, η οποία εξαγοράστηκε από τη News Corp το 2011. Αυτό αρχικά την έφερε σε πιο εξέχουσα θέση στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ο ρόλος της μειώθηκε όταν η Shine συγχωνεύτηκε αργότερα με την Endemol σε μια κοινοπραξία και η ίδια απομακρύνθηκε από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Το 2019, η Elisabeth υπήρξε συνιδρύτρια της παγκόσμιας εταιρείας περιεχομένου Sister και παρέμεινε ενεργή ως επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος σε όλους τους κλάδους της ψυχαγωγίας και της δημιουργίας.

Ποια είναι η Prudence Murdoch MacLeod

Η Prudence Murdoch MacLeod είναι το μεγαλύτερο παιδί του Murdoch από την πρώτη του σύζυγο, Patricia.

Σε αντίθεση με κάποια από τα ετεροθαλή αδέλφια της, η Prudence δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον ανέλιξης στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά έχει το ίδιο μερίδιο στο οικογενειακό καταπίστευμα με τον Lachlan, τον James και την Elisabeth, καθώς και ισότιμο λόγο στο τι θα συμβεί με τις μετοχές με δικαίωμα ψήφου του καταπιστεύματος και στις δύο εταιρείες μετά το θάνατο του πατέρα τους.

Η Prudence δεν αποστασιοποιήθηκε εντελώς από τη News Corp και εξακολουθεί να κατέχει διάφορους ρόλους στην εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Πρόσφατα συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Times Newspapers, Ltd. από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2022. Η Times Newspapers είναι θυγατρική της News UK, η οποία ανήκει στη News Corp.

Ποιες είναι οι Grace και Chloe Murdoch

Η Grace και η Chloe Murdoch είναι τα μικρότερα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοχ, τα οποία μοιράζεται με την τρίτη σύζυγό του, Wendi Deng.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τους λογαριασμούς τους στο LinkedIn, η Grace φοιτά στο Πανεπιστήμιο Yale και η Chloe είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Stanford. Οι δύο είναι δικαιούχοι πολλών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, που βρίσκονται σε ξεχωριστό καταπίστευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com