To προσωπικό της ΕΚΤ «δείχνει» την έξοδο στην Λαγκάρντ – Οι διαφορές με τον Ντράγκι και τον Τρισέ

To προσωπικό της ΕΚΤ «δείχνει» την έξοδο στην Λαγκάρντ – Οι διαφορές με τον Ντράγκι και τον Τρισέ
epa08039628 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde attends her first hearing by the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs, a the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 December 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περίπου το 53,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Λαγκάρντ δεν είναι η κατάλληλη πρόεδρος για την ΕΚΤ.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων πιστεύει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του θεσμού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε.

Η έρευνα του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού στο σύνολο της ανώτατης διοικητικής ομάδας της ΕΚΤ ήταν χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να εκφράζει αρνητική άποψη. Η έρευνα που διεξήχθη με τη συμπλήρωση του μέσου της οκταετούς θητείας της Λαγκάρντ ως προέδρου και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ ανησυχούσαν κυρίως για θέματα όπως οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας.

Περίπου οι μισοί από όσους απάντησαν εξέφρασαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της Λαγκάρντ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η Λαγκάρντ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είχαν να αντιμετωπίσουν μια απότομη άνοδο των τιμών που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στις τιμές της ενέργειας , μια άνοδος που επίσης δεν είχε προβλεφθεί από πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες και οικονομολόγους.

Τα οργανωτικά παράπονα ήταν μια σταθερά των ερευνών του IPSO υπό τους δύο άμεσους προκατόχους της Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά και οι δύο έλαβαν θετικές αξιολογήσεις από το προσωπικό για τις επιδόσεις τους ως κεντρικών τραπεζιτών.

Η IPSO δήλωσε ότι σχεδόν το 64% των περίπου 1.100 ερωτηθέντων της έρευνας πίστευε ότι η Λαγκάρντ δεν είχε βελτιώσει τη φήμη της ΕΚΤ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Στις αποχαιρετιστήριες έρευνες που διεξήχθησαν για τον Ντράγκι και τον Τρισέ, πάνω από το 70% πίστευε ότι είχαν βελτιώσει τη φήμη της τράπεζας, παρά τις αντιρρήσεις για άλλα θέματα.

Από τους τρεις προέδρους της ΕΚΤ, μόνο η Λαγκάρντ είχε να αντιμετωπίσει μια περίοδο συνεχιζόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού, ο οποίος έπληξε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι εξέλεξαν εκπροσώπους της IPSO σε έξι από τις εννέα θέσεις στην επιτροπή προσωπικού της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αιχμές για τη έρευνα

Περίπου το 53,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Λαγκάρντ, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν είναι η κατάλληλη πρόεδρος για την ΕΚΤ σε αυτή τη συγκυρία, ενώ το 22,8% δήλωσε ότι είναι και το 23,8% δεν μπορούσε να πει. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που το προσωπικό κατέληξε σε τέτοιο συμπέρασμα σχετικά με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το IPSO.

Χωρίς καμία εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, ο διορισμός της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ το 2019 αμφισβητήθηκε τότε από ορισμένους αναλυτές και πολιτικούς.

Η εμπιστοσύνη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος και άλλα τέσσερα μέλη, αξιολογήθηκε ως ανύπαρκτη ή χαμηλή από το 59% των ερωτηθέντων – από 40% σε έρευνα που είχε διεξαχθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι φαινόταν ότι η έρευνα της IPSO «θα μπορούσε να συμπληρωθεί πολλές φορές από το ίδιο άτομο», μια κριτική που είχε ασκήσει και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της Ένωσης. Επισήμανε ότι οι δικές της έρευνες συγκεντρώνουν περίπου 3.000 απαντήσεις.

Σε μία από αυτές τις έρευνες της ΕΚΤ, που διεξήχθη το 2022, το 83% των σχεδόν 3.000 ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπερήφανο που εργάζεται για την ΕΚΤ και το 72% θα την πρότεινε.

Η IPSO δήλωσε ότι «δεν εντόπισε καμία ύποπτη δραστηριότητα» στην έρευνά της και ότι τουλάχιστον το 91,5% των απαντήσεων έγιναν από την ΕΚΤ με βάση τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP). Ήταν πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα μεταφέρουν μια δίκαιη εικόνα των απόψεων του προσωπικού.

Αλλαγή πορείας;

Περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στην έρευνα ενέκριναν τις αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ υπό τη Λαγκάρντ παρά τις αποδοκίμασαν, αλλά η υποστήριξη ήταν μέτρια στο 38,4%, σε σύγκριση με την υποστήριξη σχεδόν δύο τρίτων του Ντράγκι.

Παρόλα αυτά, μόνο το 26,5% πίστευε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε τώρα να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, σε σύγκριση με το 38,9% για τον Ντράγκι όταν επικρίθηκε στα τέλη της θητείας του για τη διατήρηση της πολιτικής πολύ χαλαρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com