Το σχέδιο της Google για φακούς επαφής – ρομπότ!

Το σχέδιο της Google για φακούς επαφής – ρομπότ!
epa03209882 (FILE) A file photograph dated 10 April 2008 shows the Google logo at the Belgrave House in central London, Britain. Media reports on 07 May 2012 state that Google has been found guilty of breaching copyright in a case brought by Oracle regarding its programming language Java by a court in San Fransisco, USA. EPA/DANIEL DEME Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Google μόλις κατοχύρωσε μια νέα τεχνολογία που της επιτρέπει να τοποθετήσει έναν φακό κατευθείαν μέσα στον βολβό του ματιού σας.

Η Google αναπτύσσει έξυπνα γυαλιά και έξυπνους φακούς εδώ και χρόνια. Όμως, η πιο πρόσφατη τεχνολογία που κατοχύρωσε θα μπορούσε να πάει μακρύτερα – και βαθύτερα.

Στην αίτηση κατοχύρωσης, που εγκρίθηκε από το Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, η Google λέει ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει τον φακό του ματιού σας (άουτς!), να εγχύσει υγρό εντός της άδειας κάψουλας, και να τοποθετήσει στη συνέχεια έναν ηλεκτρονικό φακό μέσα στο υγρό.

Μόλις εξοπλιστείτε με τους φακούς …σάιμποργκ, δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά γυαλιά ή φακούς επαφής. Μάλιστα, μπορεί να μην χρειαστείτε ούτε τηλεσκόπιο ή μικροσκόπιο. Και ποιος χρειάζεται κάμερα όταν τα μάτια σας θα μπορούν να τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο;

Οι τεχνητοί ηλεκτρονικοί φακοί θα προσαρμόζονται αυτόματα για να σας βοηθάνε να βλέπετε αντικείμενα σε απόσταση ή πολύ κοντά. Οι φακοί τροφοδοτούνται από την κίνηση του βολβού του ματιού σας, ενώ θα μπορούν να συνδέονται και με μια κοντινή, ασύρματη συσκευή.

Η Google λέει ότι οι κατοχυρωμένοι φακοί της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν την πρεσβυωπία, καθώς και τη μυωπία και τον αστιγματισμό.

Όμως, η ίδια η εταιρεία σημειώνει ότι η ιδιωτικότητα είναι ένα ζήτημα. Αν το ηλεκτρονικό σας μάτι μεταδίδει δεδομένα όλη την ώρα, τότε το σήμα αυτό ίσως να επέτρεπε σε χάκερ ή σε υπηρεσίες ασφαλείας να σας ταυτοποιούν ή να παρακολουθούν τις κινήσεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε ότι η Google και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας πατεντάρουν τεχνολογίες όλη την ώρα. Και πολλές απ’ αυτές τις πατέντες δεν καταλήγουν να μετατρέπονται σε προϊόντα. Άρα, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι η Google θα καταλήξει να …τοποθετεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα μάτια σας.