Το «Shōgun» είναι το νέο κόσμημα του Disney+

Το «Shōgun» είναι το νέο κόσμημα του Disney+
©2024 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες.
Η σαρωτική, πρωτότυπη σειρά, βασιμένη στο best-seller μυθιστόρημα του James Clavell είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Μέσα στο σημερινό χαοτικό τοπίο του streaming, όπου νέες σειρές «ξεπετάγονται» σαν τα μανιτάρια είναι αδύνατο να μην αισθανόμαστε ότι η τηλεόραση έχει ανάγκη από παραγωγές που προκαλούν αίσθηση και ανυπομονησία μόνο από το trailer. Και μπορεί οι εποχές μας να βρίθουν από αναλώσιμο περιεχόμενο, που γεμίζει τις ώρες μας μεν, περνά αδιάφορο δε, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν σεναριογράφοι και σκηνοθέτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν προγράμματα που σε παρασύρουν σε επικές περιπέτειες, σε κάνουν να ξεχνάς την αίσθηση του χρόνου και σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, έστω και για λίγο.

Είναι ξεκάθαρο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ότι η νέα σειρά «Shōgun» του FX, που προβάλλεται από σήμερα στο Disney+ είναι μία από αυτές τις σειρές. Βασισμένο στο αριστούργημα των, σχεδόν, 1.200 σελίδων του James Clavell, που δημοσιεύτηκε το 1975, το «Shōgun» είναι ένα έργο μυθοπλασίας, που απεικονίζει πιστά την ιαπωνική κοινωνία του 1600. Ο πρωταγωνιστής και Άγγλος ναύτης John Blackthorne (Cosmo Jarvis), βασίζεται στον πραγματικό εξερευνητή William Adams, ο οποίος, αν και δυτικής καταγωγής, κατάφερε να ανελιχθεί μέσα στην κλειστή κοινωνία της Άπω Ανατολής. Ο προστάτης και σύμμαχος του Blackthorne, ο πολέμαρχος Toranaga (Hiroyuki Sanada), είναι βασισμένος στον Tokugawa Ieyasu, του οποίου το ομώνυμο σογκουνάτο (φέουδο) θα επιβίωνε για δυόμισι αιώνες.

Η mini σειρά των 10 επεισοδίων μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αριστούργημα, με ένα εξαιρετικά ταλαντούχο καστ που ερμηνεύει στα Ιαπωνικά και τα Αγγλικά. Πρόκειτα για μια συναρπαστική ιστορία που πραγματεύεται πανανθρώπινες και διαχρονικές αρχές, όπως η πίστη, η θυσία και η φιλοδοξία. Οι δημιουργοί πίσω από το «Shōgun» Justin Marks και Rachel Kondo έχουν “χτίσει” μια ιστορικά πιστή εκδοχή της φεουδαρχικής Ιαπωνίας γεμάτη οπτική λαμπρότητα, ωμότητα και ίντριγκα. Τα όμορφα και πολύχρωμα τοπία, οι πολύβουες ιαπωνικές πόλεις, τα υπέροχα κοστούμια δημιουργούν μια ψευδαίσθηση γαλήνης τόσο δυνατή που δεν γίνεται να μην σοκαριστείς όταν ξεσπά η βία, η οποία είναι ξαφνική και σκληρή.

Η σειρά ξεκινά όταν ο Βρετανός εξερευνητής John Blackthorne πλέει στα τυφλά στον ωκεανό, επιδιώκοντας να σπάσει το εμπορικό μονοπώλιο των Πορτογάλων στην Άπω Ανατολή, οι οποίοι κρατούν την τοποθεσία του ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ δύο αποικιακών δυνάμεων περνάει σε δεύτερη μοίρα, όταν ο Blackthorne – που ονομάστηκε «Anjin», ή πλοηγός, από τους Ιάπωνες οικοδεσπότες του – βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα περίτεχνο παιχνίδι δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένα κενό στην εξουσία έχει προκαλέσει αναταραχή στην υψηλή κοινωνία της Ιαπωνίας. Ο βασιλεύων shōgun, ή στρατιωτικός ηγεμόνας, πέθανε, αφήνοντας πίσω του έναν ανήλικο κληρονόμο και ένα συμβούλιο πέντε αντιβασιλέων, συμπεριλαμβανομένου του Toranaga, να κυβερνούν το βασίλειο σε μια ανήσυχη εκεχειρία. Γύρω από τον Toranaga έχει δημιουργηθεί ένας επικίνδυνος κύκλος εχθρών, με κύριο αντίπαλό του τον Ishido (Takehiro Hira), ο οποίος επιδιώκει να επωφεληθεί από την πολιτική αστάθεια που επικρατεί, ενώ παράλληλα ο Χριστιανισμός που έχουν φέρει οι Πορτογάλοι στις ακτές της Ιαπωνίας, προσφέρει μια ακόμα ιδεολογική διάσταση στην υπόθεση. Η πιστή υπήκοος του Toranaga, η Λαίδη Mariko (Anna Sawai), τελευταία επιζήσασα μιας κάποτε διάσημης, τώρα ντροπιασμένης φυλής σαμουράι, είναι ο χαρακτήρας “κλειδί” που θα βοηθήσει τον Blackthorne να πλοηγηθεί μέσα στην καινούργια του πραγματικότητα.

Το «Shōgun» είναι ουσιαστικά μια ιστορία πολιτιστικών ανταλλαγών σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερο συνδεδεμένος από ό,τι είναι σήμερα, όταν η άγνοια και οι προκαταλήψεις ήταν οι μεγαλύτεροι εχθροί των ανθρώπων. Οι Marks και ο Kondo μένουν πιστοί στην απεικόνιση των ιαπωνικών εθίμων της εποχής, τα οποία φαντάζουν αναπόφευκτα ακραία στη -δυτική- σύγχρονη ματιά, όπως η τελετουργική αυτοκτονία, και μέσα από την άγνοια και τα, εκφραστικά, μάτια του Blackthorne μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης στην εντυπωσιακή μεσαιωνική Οσάκα.

Το «Shōgun» συγκρίνεται ήδη με σειρές που έχουν γράψει ιστορία όπως το «Game of Thrones», όμως το μόνο που πραγματικά ενώνει τις δυο αυτές ιστορίες είναι η πολιτική ίντριγκα και τα παιχνίδια εξουσίας. Η σειρά του FX είναι ένα ιστορικό δράμα γεμάτο, όχι με δράκους και μαγεία, αλλά με χαρακτήρες που χρησιμοποιούν τις λέξεις ως δύναμή τους στον αγώνα για επιβίωση. Το «Shōgun» είναι πράγματι η τηλεόραση στα καλύτερά της, αξιοποιώντας το μεγάλο budget του για να δημιουργήσει έναν υπέροχο, πολύχρωμο, καθηλωτικό κόσμο, όπου το θέαμα δεν επισκιάζει το ψυχογράφημα των χαρακτήρων. Οι ερμηνείες είναι συναρπαστικές, με το γράψιμο να ισορροπεί μεταξύ του πιο χοντροκομμένου χιούμορ και του, σχεδόν ποιητικού, δράματος με τρόπο που δίνει βάθος σε πρωταγωνιστές και σε δευτερεύοντες χαρακτήρες. Η σειρά συνδυάζει απρόσκοπτα ίντριγκα, χιούμορ, ρομαντισμό και δράση προσφέροντας πνευματική και οπτική ικανοποίηση, μεταφέροντας μας στα πολύχρωμα ιαπωνικά τοπία.

Η παγκοσμίως πολυαναμενόμενη σειρά, «Shōgun», παραγωγής FX, είναι τώρα διαθέσιμη με τα δυο πρώτα επεισόδια, αποκλειστικά στο Disney+ στην Ελλάδα. Τα νέα επεισόδια της σειράς θα γίνονται διαθέσιμα κάθε εβδομάδα. Μάθετε περισσότερα στο www.disneyplus.com.

Κεντρική φωτογραφία: ©2024 Disney και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες.