Το σκληρό του «πρόσωπο» δείχνει ο Άσαντ

Το σκληρό του «πρόσωπο» δείχνει ο Άσαντ

Νέοι βομβαρδισμοί στα προάστια της Δαμασκού, μία ημέρα μετά τις καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από τον συριακό στρατό.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ βομβαρδίζουν σήμερα προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, εντείνοντας την πίεση στην πολιορκημένη ζώνη στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας, μία ημέρα αφού η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην ίδια περιοχή.

Ρουκέτες και βλήματα όλμου έπληξαν τις συνοικίες Τζομπάρ και Ζαμάλκα, που περιλαμβάνονται στις περιοχές της ανατολικής περιφέρειας της Δαμασκού, οι οποίες επλήγησαν χθες από την επίθεση με χημικά όπλα, που προκάλεσε τον θάνατο 500 έως 1.300 ανθρώπων, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση. Από τον σημερινό βομβαρδισμό επλήγησαν επίσης η συνοικία Καμπούν και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ, νότια της πρωτεύουσας.

Το συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στον χθεσινό βομβαρδισμό και έκανε λόγο για προβοκάτσια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Όμως, η χθεσινή επίθεση παραμένει μία από τις βιαιότερες της συριακής σύρραξης και προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ ζήτησαν «να ριχθεί φως» στις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων και «χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ» να ερευνήσει το θέμα, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να υιοθετήσουν επίσημη απόφαση, εξαιτίας της διαφωνίας της Ρωσίας και της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ