Το τελευταίο μίλι

Το τελευταίο μίλι
ATHENS, GREECE - MAY 07: Ballots are seen as Turkish citizens cast their votes at Consulate General of Athens-Piraeus of Turkiye's for the presidential and the 28th term parliamentary elections in Athens, Greece on May 07, 2023. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η μάχη των δημοσκοπήσεων και οι υποσχέσεις της επόμενης μέρας σε Τουρκία και Ελλάδα.

Του Αντώνη Τριφύλλη*

Και για να μην μπερδέψουμε την εκπληκτική ταινία «Το πράσινο μίλι» με τον Τομ Χανκς, σπεύδω να σας ενημερώσω ότι μιλάω για τις εκλογές στην χώρα μας και στην Τουρκία που σε λίγες εβδομάδες θα λάβουν χώρα στις δυο συμμάχους χώρες στο ΝΑΤΟ.

Αρχίζω με τα δικά μας. Είναι φανερό πλέον ότι η Ν.Δ. προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον θα αυξήσει την διαφορά πλησιάζοντας η ώρα της κάλπης. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Τις έχω κατ’ επανάληψη αναφέρει σε προηγούμενα κείμενά μου στο Fortune Greece.

Η ανάμνηση της πρώτης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσφατη για να ξεχαστεί από τους πολλούς. Τι να πρωτοθυμηθώ. Ήμασταν μια παρέα και ηρεμούσαμε στο νησί, όταν πληροφορηθήκαμε ότι «αγάπη μου έκλεισα τις Τράπεζες». Όπου φύγει – φύγει λοιπόν να προλάβουμε να πάμε στα ΑΤΜ. Και τότε δεν ήταν και πολλά και οι ουρές ατέλειωτες. Είχε δυστυχώς πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων,  παρά το περίφημο mail Χαρδούβελη. Ύστερα ήρθε το κρέμασμα στα μανταλάκια των «10». Και μετά η ατυχής προσπάθεια με τα «βοσκοτόπια» και άλλα ευτράπελα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαναγυρνάμε στον Μητσοτάκη. Τα λάθη πολλά και μερικά ασυγχώρητα. Το πελατειακό Κράτος φαίνεται να κυριαρχεί για μια ακόμη φορά. Ο σχηματισμός υπερμεγέθους Κυβέρνησης βοηθάει στην απαξίωση του επιτελικού Κράτους. Ευτυχώς που υπάρχει σε εξέλιξη η ψηφιοποιήση του Κράτους. Χωρίς να έχουμε φτάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Εσθονία-πρότυπο χιλιάδες διαδικασίες έχουν απαξίωση ένα μέρος του βαθέως κράτους, σύμφωνα και με τον δείκτη daisy. Και πάνω από όλα τα κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις σταθερά αυξάνουν την οικονομική ισχύ της χώρας. Τέλος η αμυντική θωράκιση της χώρας και η δαιμόνια εξωτερική πολιτική δίνουν την ευχέρεια να μην επηρεάζουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε μια υπερχρεωμένη χώρα.

Πάμε τώρα στον κ. Τσίπρα. Η παρουσία του και μόνο δίνει ένα αποκούμπι στην χειμαζόμενη Ελλάδα από τον πληθωρισμό. Επίσης δίνει ένα καταφύγιο για τη νεολαία. Πάντως ελπίζω να μην σοβαρολογεί όταν μιλάει για εθνικοποίηση μιας Τράπεζας. Ίσως και παρά την ύπαρξη συνεργατών του που γνωρίζουν καλά τα ευρωπαϊκά, και όταν έρθει αν έρθει στην εξουσία να το ξεχάσει.

Στην Τουρκία οι εκλογές της 14ης Μαΐου, δηλαδή την Κυριακή που μας έρχεται, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλον το κόσμο. Ο Ερντογάν διεξάγει έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς όρια, έχοντας αναρρώσει πλήρως διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες. Οι επιθέσεις του κατά της αντιπολίτευσης θυμίζουν περισσότερο εμφύλιο πόλεμο. Προσωπικές επιθέσεις, ψεύδη και συκοφαντίες, αλλά και διακοπές σε συγκεντρώσεις αντιφρονούντων, όπως αυτή του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή την ενωμένη αντιπολίτευση τόσο στην εκλογή του Προέδρου όσο και της Βουλής. Άλλες πάλι παρουσιάζουν άλλα αποτελέσματα, πιο ευνοϊκά για τον αιώνιο Προέδρο. Και οι συγκεντρώσεις και των δυο υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Ειδικά στην πρωτεύουσα που παίζει ιστορικά ένα μέτρο επιτυχίας στις εκλογές. «Η πλατεία ήταν γεμάτη» τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος..

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό της προεκλογικής πορείας είναι η αναβίωση των επιθέσεων κατά της Δύσης, που είχε σιγάσει μετά τους σεισμούς. Και όταν λέμε Δύση εννοούμε και τις ΗΠΑ για τα όπλα. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια κ. Μενέντες…

Ο Αντώνης Τριφύλλης, είναι μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

JP Morgan: «Βλέπει» δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα – Πιθανότατα κυβέρνηση με ΝΔ, είτε μόνη της είτε με ΚΙΝΑΛ