Το τεράστιο ποσό που ξοδεύει κάθε χρόνο το Facebook για την ασφάλεια του Ζούκερμπεργκ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοστίζει πολλά η υγεία του αφεντικού της εταιρείας.

 

Η Facebook Inc. δαπάνησε πέρυσι 7,33 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του διευθύνοντος συμβούλου της στις κατοικίες του και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσωπική ασφάλεια του Ζούκερμπεργκ.

Το ποσό για το τρέχον έτος υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που θα ξοδέψουν άλλες εταιρείες για τα ανώτατα στελέχη τους και ίσως ξεπεράσει και το ύψος των μέσων ετήσιων απολαβών των CEO στη λίστα S&P 500. Για τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, όμως, η δαπάνη αυτή δεν είναι απαραίτητα μεγάλη.

«Ασφάλεια σε πολλαπλές κατοικίες, μεταφορές, ομάδα προστασίας, κυβερνοχώρος, ταξίδια – αν έχεις και γυναίκα και παιδιά είμαστε ήδη πάνω από τα 10 εκατομμύρια δολάρια για ένα βασικό πακέτο ασφαλείας», λέει ο Roderick Jones, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Concentric Advisors.

Δεν χρειάζονται ασφάλεια όλοι οι ηγέτες εταιρειών, βεβαίως. Ένα στέλεχος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τις συνεντεύξεις και αναλαμβάνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες ανώνυμα και χωρίς να διαφημίζεται, μπορεί να κινείται εύκολα μέσα στο πλήθος χωρίς να κινδυνεύει.

Ο Ζούκερμπεργκ, όμως, είναι ο Ζούκερμπεργκ. Είναι ο ιδρυτής και ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες σε αξία εταιρείες του κόσμου, ενώ παράλληλα μοιράζεται τακτικά φωτογραφίες και βίντεο με τον εαυτό του ενώ παίζει με τις δύο κόρες του ή συναντιέται με γνωστούς ηγέτες. Και η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 68 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, το Facebook έγινε αποδέκτης οξύτατης κριτικής σχετικά με τις πολιτικές του στον τομέα της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των δεδομένων, ειδικά σε χώρες όπως η Βιρμανία και η Σρι Λάνκα, όπου η παραπληροφόρηση που διακινήθηκε μέσω της πλατφόρμας οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις. Η εταιρεία επλήγη επίσης από τις έρευνες σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Αυτές οι αμφιλεγόμενες πτυχές της δραστηριότητας του Facebook καθιστούν απαραίτητα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τον Ζούκερμπεργκ. Και βέβαια υπάρχουν και οι συνήθεις απειλές – θυμωμένοι πελάτες, τρομοκρατικές επιθέσεις, πυροβολισμοί στον χώρο εργασίας.

Το κόστος για το πρόγραμμα ασφαλείας του CEO του Facebook είναι απαραίτητο, δεδομένης «της θέσης και της σημασίας» του Ζούκερμπεργκ για την εταιρεία, αναφέρεται στην πιο πρόσφατη έκθεση τριμήνου του Facebook, ενώ υπενθυμίζεται παράλληλα και το γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ δεν λαμβάνει καμία άλλη αποζημίωση πέρα ​​από έναν μισθό ύψους ενός δολαρίου.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πληρώνουν τους διευθύνοντες συμβούλους τους για να χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροσκάφη για προσωπικά ταξίδια, ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους και να τους παρέχουν ευελιξία και ταχύτητα. Ορισμένες εταιρείες καλύπτουν το κόστος για εταιρικά αυτοκίνητα και οδηγούς και πληρώνουν για την ασφάλεια στο σπίτι. Ελάχιστες εταιρείες καλύπτουν τη δαπάνη για σωματοφύλακες.

Μπορεί το Facebook να έχει ήδη δαπανήσει 24,7 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του Ζούκερμπεργκ από το 2013 μέχρι σήμερα, αλλά τα έξτρα χρήματα που θα διατεθούν για δαπάνες ασφαλείας του θα φανούν χρήσιμα, επισημαίνει ο Paul Viollis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Viollis Group International.

Όπως λέει ο ίδιος, τα προγράμματα εταιρικής ασφάλειας συνήθως δεν περιλαμβάνουν παροχή προστασία για τα μέλη της άμεσης ή εκτεταμένης οικογένειας του στελέχους που φυλάσσεται. Μπορεί, επίσης, να μην καλύπτουν πολλαπλές κατοικίες σε μακρινούς προορισμούς.

 

Σχετικά άρθρα