Τον δρόμο της παραίτησης επιλέγει ο πρόεδρος της Ιταλίας

Τον δρόμο της παραίτησης επιλέγει ο πρόεδρος της Ιταλίας

Στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε πως η απόφασή του έχει προσωπικό χαρακτήρα.

«Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ, έχω φθάσει σε μια ηλικία που φέρνει μαζί της όλο και περισσότερους περιορισμούς και δυσκολίες όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων μου, που είναι περίπλοκα και πολύ απαιτητικά», δήλωσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό του μήνυμα, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να παραιτηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο 89χρονος Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι θα εγκαταλείψει πρόωρα τον θώκο, άρχισε το μήνυμά του τονίζοντας πως το απευθύνει και στον διάδοχό του, ο οποίος θα αναδειχθεί «σύντομα» στο αξίωμα.

Ο Ναπολιτάνο είχε κάνει σαφές ήδη τον περασμένο μήνα πως αφού ολοκληρωθεί η εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαταλείψει τον θώκο. Εξάλλου, τον Απρίλιο του 2013 είχε δεχθεί να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία αλλά προσωρινά, για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η προώθηση μεταρρυθμίσεων. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2006, για επταετή θητεία.

Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η απόφασή του «έχει προσωπικό χαρακτήρα» και πως συνειδητοποιεί την γενικευμένη ανησυχία για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, την ανεργία, τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο Ναπολιτάνο κάλεσε τους Ιταλούς «να ξαναβρούν την αναγκαία εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και ευχήθηκε «να μπορέσει να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να γεννηθεί μια νέα Ιταλία».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο και ανεφάρμοστο από τις προτροπές ορισμένων υπέρ της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, της διάλυσης της ευρωζώνης και της κοινής πολιτικής (της ΕΕ) κατά της κρίσης», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας προφανώς αναφερόταν στον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και στην πρωτοβουλία του για ένα «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» εναντίον του Ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, 39 ετών, είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως είναι «απόλυτα βέβαιος» ότι θα μπορέσει να εκλεγεί διάδοχος του Ναπολιτάνο σύντομα, αλλά η διαδικασία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι γεμάτη κινδύνους.