Τότε και τώρα: H Google παραμένει μια αντισυμβατική εταιρεία

Τότε και τώρα: H Google παραμένει μια αντισυμβατική εταιρεία

Όταν η Google μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από δέκα χρόνια, είχε σαφώς λιγότερους εργαζόμενους και έσοδα. Tο πνεύμα της εταιρείας όμως παραμένει το ίδιο.

του Μιγκέλ Χελφτ

Όταν η Google μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από μια δεκαετία, είχε 2.600 εργαζόμενους και τα έσοδα τριμήνου μόλις που έφταναν τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, πάνω από 52.000 άνθρωποι εργάζονται για την εταιρεία, ενώ ο τζίρος του πιο πρόσφατου τριμήνου έφτασε τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τότε, οι βασικοί ανταγωνιστές ήταν η Yahoo και η Microsoft, τα smartphones δεν υπήρχαν ακόμη και το Facebook ήταν μια μικρή ιστοσελίδα για φοιτητές κολλεγίων. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Google είναι η Apple, η Facebook, η Amazon και, για άλλη μια φορά, η Microsoft.

Τότε, η Google είχε ελάχιστα προϊόντα πέρα από τη βασική της επιχειρηματική δραστηριότητα στη διαδικτυακή αναζήτηση και τη διαφήμιση, όπως τα Google News, Gmail, Blogger, Picasa και Orkut. Σήμερα, η Google είναι μια «αυτοκρατορία» προϊόντων, εφαρμογών, υπηρεσιών και πλατφόρμων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, που περιλαμβάνει τον πιο δημοφιλή διαδικτυακό πλοηγό και το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων. Η Google κατασκευάζει επίσης αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, θερμοστάτες και ρομπότ, ενώ προσπαθεί επίσης να επεκτείνει το προσδόκιμο όριο ζωής των ανθρώπων.

Οι διαφορές ανάμεσα στο τότε και στο τώρα είναι εμφανείς· οι ομοιότητες ίσως δεν είναι. Αλλά ως προς μερικές θεμελιώδεις πτυχές, η Google σήμερα είναι η ίδια εταιρεία που ήταν και στις 19 Αυγούστου 2004, όταν η μετοχή της διατέθηκε για πρώτη φορά.

Αρκεί να διαβάσετε την επιστολή που είχαν γράψει οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν για τους μετόχους το 2004, κείμενο που συμπυκνώνει την ουσία της Google και την προσέγγισή της στις business και την καινοτομία. Ένα μέρος της έμπνευσης των δύο συγγραφέων της επιστολής είχε προέλθει από τις «Οδηγίες Χρήσης» που ο Γουόρεν Μπάφετ είχε συντάξει για τους μετόχους της Berkshire Hathaway.

 

Στην επιστολή οι Πέιτζ και Μπριν ξεκαθάριζαν στους επενδυτές ότι η Google ήταν δική τους -των δύο πρώτων- εταιρεία. Οι μέτοχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, αλλά δεν επρόκειτο να διοικούν αυτοί. Η ίδια η μετοχική δομή εξασφάλιζε τον έλεγχο της εταιρείας από τους ιδρυτές. Σήμερα, η Google παραμένει η εταιρεία των ιδρυτών της, και πρωτίστως του Πέιτζ που έγινε CEO το 2011, ενώ ο Μπριν επέλεξε να έχει δευτερεύοντα ρόλο. Μάλιστα, το στυλ διοίκησης του Πέιτζ είναι ακόμα πιο συγκεντρωτικό, και όλες οι βασικές αποφάσεις φέρουν την υπογραφή του. (Πάντως, ο Πέιτζ παραμένει κοντά στον Μπριν, και τον συμβουλεύεται για πολλά πράγματα).

Επιπλέον, ο Πέιτζ παραμένει εστιασμένος στη μακροπρόθεσμη διάσταση των πραγμάτων, δίνοντας έμφαση σε προτεραιότητες όπως το ταλέντο και οι υποδομές, χωρίς να νοιάζεται πάρα πολύ για τις πιέσεις για κέρδη στο τέλος κάθε τριμήνου. Προφανώς, ύστερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση η Google επέβαλλε πιο αυστηρούς ελέγχους κόστους στον εαυτό της. Αλλά η επιμονή του Πέιτζ στις επενδύσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για να παραμείνει η Google ηγέτιδα δύναμη μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει. Τι να πρωτοθυμηθούμε: αυτοκίνητα δίχως οδηγό, Glass, διαδίκτυο των πραγμάτων (εξαγορά της Nest Labs για 3,2 δισ. δολάρια), πατέντες κινητής τηλεφωνίας (εξαγορά της Motorola για 12,5 δισ. δολάρια), και πολλά άλλα.

Πάνω απ’ όλα, η Google παραμένει ένα μέρος εστιασμένο στην καινοτομία. Τότε, αυτό σήμαινε ότι κάθε εργαζόμενος είχε μια μέρα την εβδομάδα για να εργαστεί σε ένα πρότζεκτ της επιλογής του. Σήμερα, σημαίνει πράγματα όπως το Google Now, ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός, και το Google X, ο χώρος έρευνας για ρομπότ, αυτόνομα οχήματα και πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω μπαλονιών. Και ο στρατός των ερευνητών της Google συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να πάει την τεχνολογία ένα βήμα μπροστά.

Το αποτέλεσμα είναι μια εταιρεία που δεν μοιάζει με καμία άλλη: πάντα ανυπόμονη, πάντα κινούμενη μπροστά, και πάντα αναζητώντας το «next big thing». Αυτό φυσικά εννοούσαν και οι Πέιτζ και Μπριν όταν ξεκινούσαν την επιστολή τους στους μετόχους με αυτές τις δύο προτάσεις: «Δεν είμαστε μια συμβατική εταιρεία. Δεν έχουμε πρόθεση να γίνουμε τέτοια». Μέχρι τώρα, τα έχουν μάλλον καταφέρει μια χαρά…

Διαβάστε ακόμη:

Τα εντυπωσιακότερα στατιστικά της Google

Και η Google σε «ελληνική τουριστική τροχιά»

Το επιχειρηματικό «θαύμα» του Google Play

Google: Η «κότα με τα χρυσά αυγά»