Τραμπ και Τζινπίνγκ βρίσκουν τον τρόπο να τελειώσουν τον εμπορικό τους πόλεμο

Τραμπ και Τζινπίνγκ βρίσκουν τον τρόπο να τελειώσουν τον εμπορικό τους πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι είχε μια πολύ καλή συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μία εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία ισοδυναμεί με «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι σχετικά με τη γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Η Κίνα ξεκίνησε τις αγοράς αγροτικών προϊόντων και άλλων σε μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη υπογραφή (της συμφωνίας) προετοιμάζεται», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα.

«Μιλήσαμε επίσης για τη Βόρεια Κορέα, ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε με την Κίνα, καθώς και για το Χονγκ Κονγκ (πρόοδος!)», συνέχισε, παραμένοντας όμως αόριστος και για αυτά τα ζητήματα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγ Ουν, την οποία αποκάλεσε «χριστουγεννιάτικο δώρο». Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει κάποια δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα από το Πεκίνο, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με Κινέζους αξιωματούχους. Στις αρχές της εβδομάδας ο Μπίγκαν συναντήθηκε επίσης με Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, στο Τόκιο και τη Σεούλ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο θέμα της Βόρειας Κορέας.