Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν
Photo:

Μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής, στέλνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις προετοιμασίες του για την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποιώντας όμως ότι είναι έτοιμος να την ακυρώσει ή να την αναβάλει αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την υποδοχή του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι εγγυάται την ασφάλεια του Κιμ. Επανέλαβε επίσης ότι προϋπόθεση για τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και και επενδύσουν χρήματα στη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αισιόδοξες για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχουν προβεί σε παραχωρήσεις πριν την ιστορική συνάντηση.

«Σχέδια εξακολουθούν να προχωρούν για μια σύνοδο κορυφής. Παραμένουμε ανοιχτοί σε αυτή, παραμένουμε αισιόδοξοι», τόνισε. «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: δεν έχει αλλάξει τίποτε στην πολιτική των ΗΠΑ. Δεν έχουν υπάρξει παραχωρήσεις που να έχουν προσφερθεί, ούτε που να έχουν δοθεί», πρόσθεσε.

Χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, μερικές ημέρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της συνάντησης.

Ο Πενς διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αποπειραθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει.