Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί είναι υπεύθυνοι για το shutdown

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους κατηγορεί, μάλιστα, και για τον θάνατο παιδιών μεταναστών που κρατούνται στα αμερικανικά σύνορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε εκ νέου σήμερα την ευθύνη για την αναστολή της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους στους Δημοκρατικούς, καθώς αυτή εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα. «Είμαι στον Λευκό Οίκο, περιμένω οι Δημοκρατικοί να έρθουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ασφάλεια των Συνόρων», έγραψε στο Twitter. «Από ό,τι γνωρίζω, περνούν τόσο πολύ χρόνο να παρενοχλούν τον πρόεδρο που τους μένει λίγος χρόνος για άλλα πράγματα, όπως η εξάλειψη της εγκληματικότητας ή η προάσπιση του στρατού μας!», έγραψε στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε επίσης στους Δημοκρατικούς την «απόλυτη» ευθύνη για τον θάνατο παιδιών μεταναστών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον θάνατο δύο μικρών από τη Γουατεμάλα και εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης για την «αναστολή» της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

«Για κάθε θάνατο παιδιού ή άλλου ατόμου στα σύνορα ευθύνονται απόλυτα οι Δημοκρατικοί και η θλιβερή μεταναστευτική τους πολιτική που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τη μεγάλη διέλευση με τη σκέψη ότι μπορούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Δεν μπορούν. Αν είχαμε ένα Τείχος, δεν θα προσπαθούσαν καν», έγραψε στο Twitter.

Ο θάνατος ενώ τελούσαν υπό κράτηση δύο μικρών παιδιών από τη Γουατεμάλα, ενός 7χρονου κοριτσιού και ενός 8χρονου αγοριού, μετά την είσοδό τους στο αμερικανικό έδαφος προκάλεσε αγανάκτηση και συγκίνηση στη χώρα και πέρα από αυτήν. Η Γουατεμάλα ζήτησε από τις «αμερικανικές αρχές τη διενέργεια διαφανούς και σοβαρής έρευνας σχετικά με την υπόθεση αυτή».

Πάντα μέσω Twitter, ο Τραμπ βεβαίωσε ότι τα δύο παιδιά «ήταν πολύ άρρωστα πριν παραδοθούν στους συνοριοφύλακες». Υποστήριξε επίσης ότι ο πατέρας του κοριτσιού «δεν είχε δώσει νερό στο παιδί για μέρες», ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η οικογένεια του κοριτσιού είπε το αντίθετο. «Οι συνοριοφύλακες χρειάζονται το Τείχος και όλα αυτά θα τελειώσουν. Εργάζονται τόσο σκληρά και ως αντάλλαγμα το έργο τους αναγνωρίζεται ελάχιστα!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Τείχος που υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος στα σύνορα με το Μεξικό βρίσκεται στο επίκεντρο του αδιεξόδου του προϋπολογισμού που προκάλεσε την αναστολή της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει η δημοσιονομική νομοθεσία να προβλέπει το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παρούσα φάση της κατασκευής του τείχους, το οποίο αρνούνται οι Δημοκρατικοί.

Ο Τραμπ κάλεσε τους Δημοκρατικούς να συναινέσουν σε μια συμφωνία για την αναστολή της λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα. Αυτή η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι η τρίτη φέτος, μετά τον Ιανουάριο (τρεις ημέρες) και τον Φεβρουάριο (μερικές ώρες). Η προηγούμενη, τον Οκτώβριο του 2013, διήρκεσε 16 ημέρες. Το ρεκόρ των 21 ημερών σημειώθηκε το 1995-1996.

Στις 3 Ιανουαρίου, οι βουλευτές που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θα έχουν τότε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκαν να διενεργήσουν κοινοβουλευτικές έρευνες για τον πρόεδρο και το περιβάλλον του.