Τραμπ: Το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί» – Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τραμπ: Το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί» – Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο «στόχαστρο» της Ουάσινγκτον ρωσικές και ιρανικές εταιρείες και οργανισμοί - Τί απαντούν Μόσχα και Τεχεράνη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί». Αν το Ιράν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, δεν κατέστη σαφές τι ενέργειες εννοούσε ο Τραμπ.

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ Μπακέρ Νομπάκχτ ανακοίνωσε σήμερα πως το Ιράν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία ΚΟΣΔ. «Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Σχεδιασμού του Ιράν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναλογικού χαρακτήρα με τις συνθήκες εξόδου της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία», τόνισε ο Νόμπακχτ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσει τα ποικίλα σενάρια σχετικά με την πυρηνική συμφωνία, σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από την ΚΟΣΔ θα οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις ΗΠΑ. «Σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να συντονίσει τα σχέδιά της που θα στηρίζεται στην αξιοπιστία ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αμερική», κατέληξε.

Μπαράζ νέων κυρώσεων από τη Ουάσινγκτον – Τι απαντά η Ρωσία
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε μια σειρά ξένων φυσικών και νομικών προσώπων, αιτιολογώντας την απόφαση της αυτή με το επιχείρημα ότι παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία που αφορά την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταχώρησε τη σχετική του ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό μητρώο των ΗΠΑ(Federal Register).

Στον κατάλογο αυτό βρίσκονται ρωσικές, ιρανικές, βορειοκορεάτικες και κινεζικές εταιρείες, καθώς και οργανισμοί από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια δύο ετών από την ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 28 κρατικοί φορείς του στρατιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων είναι το εκπαιδευτικό κέντρο πυραυλικών συστημάτων που βρίσκεται στο Γκάτσιν, το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Κούρσκ. Κατά την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, οι εν λόγω φορείς βοήθησαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό το Ιράν, την Συρία ή την Βόρειο Κορέα να αναπτύξουν το βαλλιστικό πυραυλικό τους σύστημα.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με απόφαση του, απαγόρευσε σε αμερικανικούς κρατικούς οργανισμούς να έχουν επαφές με τον ρωσικό οργανισμό εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosobornexprort, επειδή ο συγκεκριμένος ρωσικός κρατικός φορέας παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία η οποία απαγορεύει την πώληση πυραυλικών τεχνολογιών και όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράν τη Βόρεια Κορεά και τη Συρία.

Οι ΗΠΑ επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο που υπέστησαν κατά την πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας που πραγματοποίησαν μαζί με την Βρετανία και την Γαλλία στις 14 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις σε κρατικούς φορείς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, επειδή στον κατάλογο των κρατικών φορέων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιλαμβάνεται το Κέντρο Εκπαίδευσης πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων της Στρατιωτικής- Διαστημικής Ακαδημίας Μοζάϊσκι και το 183ο σύνταγμα αντιπυραυλικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Πιέσεις προς τον Ροχανί για να παραμείνει η Τεχεράνη στη διεθνή συμφωνία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι «να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

«Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. Ο Μακρόν και ο Ροχανί συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Μετά την απόφαση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν. «Η συμφωνία δεν είναι νεκρή. Έχουμε την απόσυρση της Αμερικής, αλλά η συμφωνία υπάρχει ακόμη», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Περισσότερους πράκτορες της CIA στο εξωτερικό ζητά η Χάσπελ
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να αναπτύξει περισσότερους πράκτορες στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει δυνητικές απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας η Τζίνα Χάσπελ, την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει για να διοριστεί νέα διευθύντρια της CIA.

«Περιλαμβάνει την αύξηση των επενδύσεων μας στα πιο δύσκολα κενά των μυστικών μας υπηρεσιών, να τοποθετήσουμε περισσότερους αξιωματικούς σε ξένο έδαφος, όπου βρίσκονται οι αντίπαλοί μας και να δώσουμε έμφαση στην άριστη γνώση ξένων γλωσσών», τόνισε η Χάσπελ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα».

Δείτε ακόμη: 

«Πραγματικές εγγυήσεις» από την ΕΕ για να μείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά ζητά το Ιράν

Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που «χτυπήθηκαν» από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να γλιτώσει από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση